MP: Valets fyra viktigaste frågor

NYHETER

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin presenterade i dag vilka som är de viktigaste frågorna inför valet, enligt partiet.

Tågen, lönerna och klimatet är i fokus.

– En av de tydligaste investeringarna som gör att jobb växer fram längs hela vägen är investering i infrastruktur och järnväg, sa Gustav Fridolin.

Tåg, hållbart klimat, höjda lärarlöner och jämställda löner är de fyra frågor som Miljöpartiet tycker är viktigast när det nu bara är elva dagar kvar till valet.

Man vill ha en infrastrukturplan som klarar klimatmålet, inledde Gustav Fridolin en presskonferens i riksdagens presscentrum.

– En av de tydligaste investeringarna som gör att jobb växer fram längs hela vägen är investering i infrastruktur och järnväg.

Den andra frågan handlar om höjda lärarlöner, som partiet anser är den absolut viktigaste satsningen för att skolan ska bli bättre. För att kunna anställa fler lärare måste lönerna höjas, så att yrket blir attraktivt, sa Fridolin. MP vill satsa 3,75 miljarder på att höja lönerna för lärare från förskola till komvux.

– Alliansen satsar på några, vi satsar på alla, säger Fridolin om Alliansens valmanifest där man framförallt vill höja lönen för förstelärare.

Åsa Romson sa att Alliansens valmanifest bara lovar tre procent av reformpengarna till klimatet, och saknar en internationell tydlighet.

– Vi har haft en tuff kamp med Alliansen. Man har inte velat ta en långsiktig klimatpolitik. Det trixandet kan inte fortsätta. Vi vill ha ett politiskt ramverk som säkrar utsläppen inom hållbara nivåer, sa Åsa Romson.

Det skulle tvinga varje regering i världen att ta ansvar för sin klimatpolitik, anser MP.

Den sista frågan, om jämställda löner, visar en tydlig konflikt med Alliansregeringen, sa Åsa Romson. MP vill ha en tredelad föräldraförsäkring, och kvotering av bolagsstyrelser. Alliansens valmanifest nämner inte det som Folkpartiet tidigare önskat – en tredje månad vikt för en av föräldrarna i föräldraförsäkringen.

– Här finns en tydlig konflikt mellan oss och Alliansen, sa Gustav Fridolin.

FAKTA

MP:s viktigaste frågor

– Tåg att lita på.

– Höjda lärarlöner.

– Ordning och reda i klimatpolitiken.
– Jämställda löner.