Elva plan förvunna i Libyen

1 av 2 | Foto: EPA
NYHETER

Elva passagerarplan är borta sedan en islamistisk grupp tagit över Tripolis flygplats.

Och oron har nu ökat för ett terrordåd i området.

– Vem behöver missiler när du har passagerarplan?, säger Michael Rubin, expert på kontraterrorism till Washington Free-Beacon.

Två anti-islamistiska milisgrupper som har styrt Tripolis internatonella flygplats stängde den i mitten på juli. I slutet på augusti togs den över av den militanta gruppen ”Libyska gryningen”.

På bilder syns resterna av eldstriden som uppstod. Flygplanen har skador efter explosioner och flera av dem är fulla av skotthål.

Och en del har försvunnit.

– Det är ett antal passagerarplan i Libyen som saknas. Vi fick veta den 11 september vad som kan hända med kapade eller stulna plan, säger en tjänsteman till nättidningen Washington Free-Beacon.

Planen tros tillhöra de två libyska flygbolagen Libyan Airlines och Afriqiyah Airways.

”Kan transportera terrorister”

Oron har ökat hos amerikanska myndigheterna för att planen kommer att användas i ett nytt terrordåd liknande det som inträffade i USA 11 september 2001.

– Vem behöver missiler när du har passagerarplan? Även när de är tomma, men fulltankade med bränsle kan de bli lika förödande, säger Michael Rubin, expert på kontraterrorism, vid tankesmedjan American Enterprise Institute till Free-Beacon.

Men det finns även andra användningsområden för de stulna planen.

– Den andra taktiken skulle kunna vara att planen som är civilt målade kommer att användas som en del av ett bedrägeri för att transportera beväpnade terrorister för att få tillgång till lokaler som alltid är öppna för privata företag, säger Sebastian Gorka, generalmajor och kontraterrorismexpert vid amerikanska marinens universitet i Quantico, Virginia till Free-Beacon.

Länkar till al-Qaida

Enligt al-Jazeera har västerländska underrättelsetjänster varnat för ett nytt terrordåd i samband med de stulna planen.

Den marockanske militärexperten Abderrahmane Mekkaoui sa till al-Jazeera den 21 augusti att varningen var förebyggande och gäller området från Kairo i Egypten till Lagos i Nigeria.

Experten Enligt Mekkaoui har planen stulits av ”Maskerade männens brigad” som har länkar till terrornätverken al Qaida och Ansar al Sharia. Den sistnämnada gruppen tros ligga bakom attacken mot det amerikanska konsultatet i Benghazi i Libyen den 11 september 2012. Attacken ledde till att fyra amerikaner dog, bland dem ambassadören Christopher Stevens.

I söndags meddelade den libyska regeringen att de förlorat kontrollen över huvudstaden Tripoli.

Samtidigt finns det tecken på att Egypten förbereder ett militärt ingripande i Libyen för att förhindra att landet helt och hållet kommer att styras av terrorister.

Fotnot: Uppgifterna om de stulna planen har efter artikelns publicering ifrågasatts.