21-årig frias från våldtäkt av hovrätten

NYHETER

Hovrätten friar en 21-årig man från Malmö som tidigare dömts för våldtäkt av en tonåring.

Huvudbevisningen, ett sms innehållande en ursäkt från mannen, anses inte tillräcklig.

”Eftersom målsägaren var berusad, kan hennes verklighetsbild ha förvrängts”, resonerar rättens ledamöter.

Mannen dömdes i juni till ett år och åtta månader i fängelse.

Det påstådda brottet ska ha ägt rum den 19 december förra året i hans bostad i Malmö.

Enligt målsägaren var hon tillsammans med en väninna i lägenheten där de bjöds på sprit och mariuana. När kompisen somnade på soffan ska 21-åringen ha tvingat sig på målsägaren och genomfört ett samlag mot hennes vilja.

Den unga kvinnan dröjde två månader med att polisanmäla händelsen, men berättade för flera väninnor om övergreppet redan efter en kort tid. Hon uppsökte också barn- och ungdomspsyk på grund av att hon mådde så dåligt efter det inträffade.

Polisen kunde aldrig säkra någon teknisk bevisning i lägenheten. Det fanns inte heller något vittne som har sett det påstådda brottet.

Bad om ursäkt

Men tingsrätten tog fasta på ett sms som mannen skickade till målsägaren dagen efter att övergreppet ska ha ägt rum.

”Jag vill bara säg till dig tusen förlåt mig för jag är också Skit ledsen”, stod det i meddelandet.

Sms:et i kombination med att kvinnans egen berättelse samt vittnesmål från flera personer i hennes närhet, räckte för en fällande dom i Tingsrätten. Den unga kvinnan ansågs trovärdig i sin redogörelse, trots att den i vissa delar var fragmentarisk.

I går revs domen upp av en oenig hovrätt.

Två hovrättsråd anser att tingsrättens fällande dom borde stå fast, men en majoritet av ledamöterna menar att bevisningen inte håller för en fällande dom.

Inte trovärdig

Inte heller hovrätten anser att den 21-årige mannen har givit ett trovärdigt intryck under de förhör som hållits med honom. Han har flera gånger ändrat version om olika detaljer i utredningen.

Han frias trots det, eftersom målsägaren varit berusad och narkotikapåverkad under kvällen då brottet skulle ha ägt rum.

”Det finns sålunda ett betydande utrymme för tvivel om den tilltalade mot målsägarens vilja utfört de sexuella handlingarna, skriver hovrätten.

Målsägarbiträdet Anette Rosén är kritisk till hovrättens domslut.

– Det är en stor besvikelse för min klient och vi konstaterar att hovrätten är oeniga i sin bedömning. Två ledamöter anser liksom vi att tingsrättens bedömning är den riktiga.

Aftonbladet har sökt åklagaren i målet Titti Malmros.