Friades efter 30 år i fängelse

1 av 2
NYHETER

Halvbröderna Henry McCollum och Leon Brown har efter 30 år i fängelse frikänts.

Nya dna-tester har visat att de är oskyldigt dömda för mordet på en 11-årig flicka.

– Det är omöjligt att med ord formulera vad dessa män har gått igenom, säger advokaten Ken Rose.   

En domare i North Carolina har beslutat att bröderna ska släppas ur fängelset med omedelbar verkan.

För 30 år sedan dömdes de för mordet på en 11-åriga Sabrina Buie i Red Springs i Robeson County. Den döda och våldtagna flickan hittades naken på ett fält.

Bröderna som var tonåringar, 15 och 19 år, erkände vid tillfället dådet. Enligt deras advokater framtvingades erkännandena efter att de förhörts av utredarna i flera timmar, rapporterar Sky News.

Fimpen tillhörde sexbrottsling

På brottsplatsen hittades en cigarettfimp och nya dna-tester har matchat mot brödernas genuppsättning.

Dna-spåren på fimpen ledde i stället till en man som avtjänar ett livstidsstraff för våldtäkt och mord som inträffade en månad efter att den 11-åriga flickan dog.

Den numera 74-åriga mannen bodde dessutom i närheten av fältet där flickan hittades.

En kommission som undersöker domar i kriminalfall har förhört 74-åringen vid tre gånger. Vid förhören har han erkänt att han träffade flickan under kvällen hon dog. Mannen har gång på gång sagt att halvbröderna är oskyldiga.

Båda två dömdes först till dödsstraff, men efter en omprövning av fallet dömdes Henry McCollum till dödsstraff och Leon Brown till livstids fängelse för mord och våldtäkt.

”Led i 30 år”

Enligt Henry McCollums advokat, som kämpat för sin klients frigivande i 20 år, framhöll vid prövningen att båda halvbröderna har diagnosticerats med förståndshandikapp, skriver The Guardian.

– Det är skrämmande att vårt rättssystem har tillåtit att två förståndshandikappade barn kunde dömas till fängelse för ett brott de inte hade något att göra med. Och sen låta dem lida där i 30 år. Henry har sett ett dussintals personer som tagits i väg för att avrättas. Han blev så upprörd att han fick sättas på isoleringsavdelningen. Det är omöjligt att med ord formulera vad dessa män har gått igenom och hur mycket de har förlorat, säger advokaten Ken Rose enligt The Guardian.

Den lokala polisen i Red Springs anklagas nu för att ha satt dit bröderna samt för att ha undanhållit viktiga bevis för åklagare och försvarsadvokater inför rätteången för 30 år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM