Experten: Sverige är inte skyddat från hot

1 av 2
Terroristexperten Lorenzo Vidino.
NYHETER

Det finns flera anledningar att betrakta Sverige som ett mål för framtida terrorattacker.

Det menar italienske terroristexperten Lorenzo Vidino, som ser ett behov av fler förebyggande åtgärder.

– Svenska medborgare kan ha skapat en bild av att man är skyddad mot den här typen av hot. Men verkligheten är en annan.

Han nämner en långvarig närvaro av jihadistiska nätverk i Sverige och det stora antalet svenska medborgare som just nu strider i Irak och Syrien.

– Långt ifrån alla utgör ett hot. Vissa kommer att dö eller har redan dött i striderna och andra kommer aldrig tillbaka. Men av de som väljer att återvända kan finnas radikaliserade individer, säger Lorenzo Vidino som specialiserar sig på islamism och politiskt våld i Europa och Nordamerika.

Det är inte bara svenska myndigheter eller politiker som kan bli föremål för framtida attacker. En person som anslutit sig till ett extremistiskt nätverk kan lika gärna attackera en moské för shiamuslimer som en synagoga eller amerikansk ambassad, säger han.

– Bland de som återvänder från strider i Syrien eller Irak kan uppstå en vilja att fortsätta den jihadistiska kampen på den svenska scenen. Det behöver inte handla om specifika svenska värden som attackeras utan snarare ett sätt att attackera hela västvärlden.

”Sverige är hotat”

Att Sverige förhållit sig relativt lågmälda i sina uttalanden kring konflikter i mellanöstern skyddar oss inte från attacker, menar han.

– Svenska medborgare kan ha skapat en bild av att man är skyddad mot den här typen av hot. Men verkligheten är en annan. Det här är ett hot som är verklighet för alla länder i Europa just nu. Sverige är hotat på samma sätt som alla andra.

Han nämnder självmordsbombaren som satte skräck i centrala Stockholm i december 2010.

– Det är ett typiskt exempel på en ensam person som agerar på egen hand men som har kapacitet att skada många. Den här mannen hade bott i Sverige under lång tid men hade också starka kopplingar till Islamiska staten. Han var radikaliserad och ville göra ett ställningstagande mot hela det svenska samhället. Han betraktade Sverige som fienden.

Men Sverige är långt ifrån det största terrormålet i Europa, menar han. Storbritannien och Frankrike betraktas fortfarande som de främsta målen.

– De har en mer aggressiv utrikespolitik och är mer framträdande i media när det gäller de här frågorna. Men att göra listor över mest utsatta staterna är alltid riskabelt.

Jämför med Norge och Danmark

Han är inte förvånad över Säpos uttalande på onsdagen.

– Att myndigheter går ut och berättar om de här sakerna är naturligt. Man vill att människor ska vara medvetna om riskerna utan att skapa panik. Dessutom måste man visa att man har kontroll på läget. De vill inte anklagas för att vara oförberedda, säger Lorenzo Vidino.

Samtidigt pekar han på brister när det gäller Sveriges förebyggande åtgärder. 

– I både Danmark och Norge har man så kallade "mjuka insatser" när det gäller misstänkta jihadister. De som återvänder från strider i Syrien eller Irak sätts ofta in i samtal och deradikaliseras i ett tidigt skede. I Sverige har man liknande program för nynazister, men ingenting för jihadister. Det skulle vara en bra idé.