Sifferbråk om jobben

NYHETER

Fajten om jobben inledde debatten.

Och det stora sifferkriget bröt ut.

– Vi har 265 förslag för Sverige. Ni har bara 88, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Klockan 19 i kväll inleddes Expressens stora partiledardebatt, som genom ett unikt samarbete direktsänds också på Aftonbladets sajt.

Det allra första ämnet för kvällen var jobben, då det var den samhällsfråga svenska folket tyckte var viktigast i SOM-institutets stora undersökning i somras.

265 förslag

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hade precis som i Aftonbladets debatt med sig Alliansens valmanifest. Nu med en siffra påklistrad.

265.

– Det är de förslag vi har lagt för att ta ansvar för Sverige. Det är förslag på investeringar i skola, infrastruktur, utbildning och jobb, säger han.

Han pekade på Socialdemkraternas valmanifest.

– I den här står det en del om skattehöjningar. Och det är bara 88 förslag.

"Inget bra resultat"

Men Stefan Löfven, partiledare för S, kontrade direkt.

– Bland vuxna människor är det bara ni som tror på jultomten. Ni tror att man kan sänka skatterna och ändå har mer pengar till välfärden, sa han.

– Det är ni som är ansvariga för att Sverige i dag har högre arbetslöshet än för åtta år sedan. Det är inget bra resultat. I vårt dokument finns förslag på många investeringar, inte minst i bostäder så unga kan flytta hemifrån. Studenter ska inte behöva tälta, som vi läst om i tidningen.

Nästa ämne i debatten är utbildning.