Okänd fotograf kan lösa mordgåtan

1 av 2
NYHETER

Polisen söker en okänd fotograf som kan ha uppgifter om mordet i Linköping i slutet av juli.

Mordutredarna är mycket angelägna att komma i kontakt med personen.

– Jag håller käft om min identitet, skrev den okända fotografen på nätforumet Flashback i dag.

Det var sent på kvällen den 28 juli som polisen larmades till Nygårdaskolan i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

På platsen fann man en svårt skottskadad 18-årig man. Trots återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Hjärt-lungräddningen fångades på bild av en okänd fotograf. På bilden syns också ytterligare en person. En bit ifrån polisen och den skadade mannen sitter en person på en moped.

Bilden lade personen upp på nätforumet Flashback, cirka två timmar efter att larmet kom in till polisen. Nu ingår bilden i polisens förundersökning, men man har inte lyckats komma i kontakt med personen som tog den.

– Vi är angelägna om att komma i kontakt med personen som tog den här bilden, säger kammaråklagare Helene Gestrin till Östgöta Correspondenten.

Går inte att spåra

Fotografen, som på Flashback kallar sig för ”Mordarosten”, skriver i en tråd om mordet i Skäggetorp att han eller hon såg händelsen och att 8-10 skott sköts med en pistol.

– Vi har hållit cirka 480 förhör i den här utredningen, men vi har inte pratat med någon som säger sig ha tagit den här bilden, säger polisens utredningsledare John Skoog, till Corren.

”Mordarosten” uppmanas i tråden att ta kontakt med polisen och hen menar också att hen ”talat om allt för polisen”, dock utan att lämna sina personuppgifter. Men enligt polisen har man inte pratat med någon som sagt sig ha tagit bilden.

Polisen tror sig inte kunna få ut ip-adressen bakom fotgrafens Flashback-konto, då sidans servrar ligger utomlands.

”Dom slösar sin tid”

Efter att Corren och Aftonbladet publicerat bilden har ”Mordarosten” i dag fortsatt att göra inlägg på forumet.

– Förstår inte varför polisen vill så gärna ha tag i mig? Dom slösar sin tid så det bara skriker om det, jag har i all min kraft gett en sån detaljerad bild av händelsen som jag kan, skriver han i ett inlägg som publicerades i dag klockan 10.54.

I samma inlägg kritiserar han utredarna med åklagare Gestrin i spetsen:

– Jag håller käft om min identitet för att jag inte vill bli tillkänna av allmänheten av uppenbara anledningar. Det är sånt här som gör att ni inte får fler vittnen Helene Gestrin, ni skrämmer dom. Kolla bara vad ni håller på med nu.

Andra skribenter på forumet uppmanar fotografen att kontakta polisen.

Söker okända personer

Den person som syns på mopeden är okänd för polisen. Men man vill gärna komma i kontakt mopedisten.

I nuläget knackar polisen dörr och försöker komma i kontakt med ytterligare personer. Man har uppgifter om en lång man på cykel som sågs i närheten av brottsplatsen, samt tre unga flickor.

Ytterligare bilder och filmer som tagits i samband med händelsen är också sådant som polisen är intresserade av att titta på.

Totalt har 21 män delgivits misstanke om brott i samband med skjutningen i Skäggetorp. Flera har kopplingar till de kriminella gängen Black Cobra och Bergagänget.

I går anhölls en 22-årig man misstänkt för dödsskjutningen av 18-åringen. Enligt poliskällor har han kopplingar till Black Cobra, skriver TT.

Personer med upplysningar om händelsen kan kontakta polisen på 010-566 74 66 eller 010-566 62 58. Det går även bra att kontakta polisen via mejl på: krim.linkoping@polisen.se