”Som att köra bil utan bilbälte”

1 av 2 | Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / TT
BB Sophia.
NYHETER

En kvinna dog i helgen i sviterna av en komplicerad förlossning.

Nu möter BB Sophia, återigen, skarp kritik från läkare i landet.

– Att föda barn utanför akutsjukhus är som att köra bil utan bälte, skriver sex läkare i ett uttalande.

Den kvinna som tidigare legat i koma efter en förlossning på BB Sophia har avlidit. Enligt uppgifter till SVT:s ABC hade läkarna missat att kvinnan mådde dåligt.

Anette Hein är överläkare på Danderyds sjukhus och sitter som expert i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård, SFAOI, som riktat hård kritik mot BB Sophia. Hon vill inte uttala sig om det specifika fallet men menar att larmen om den bristande intensivvården har nonchalerats under lång tid.

– Först vill vi djupt beklaga det sorgliga som har hänt. Det är för sådana ovanliga katastrofhändelser som vi skrivit riktlinjer att förlossningskliniker ska ligga på fungerande akutsjukhus, där det finns väl tränade team med vana att hantera svåra akutfall och med fulla intensivvårdsresurser på plats utan behov av extern transport, skriver hon i ett uttalande tillsammans med sex andra överläkare i Sverige.

Att påstå att BB Sophia har ett intensivvårdsteam på plats är inte tillräckligt, menar hon.

– Det handlar om ett antal sängar där man har möjlighet att vårda intensivpatienter. Det är inte samma sak som att ha en intensivvårdsavdelning. För att klassas som en riktig intensivvårdsavdelning krävs att det finns läkare som är vana vid att behandla intensivärenden dagligen. Den typen av kompetens finns inte på BB Sophia.

”En missuppfattning”

I Sverige är risken en på 14 100 att dö i samband med graviditet eller förlossning, enligt Unicef. Alla förlossningsavdelningar i Sverige ligger på akutsjukhus, utom en - BB Sophia.

– Att föda barn utanför akutsjukhus är som att köra bil utan bilbälte. Alla som kör bil tar på sig bilbältet, för att man vet att om det osannolika skulle inträffa, en bilolycka, så kan bilbältet rädda ditt liv. Samma sak gäller förlossningsverksamhet - om en svår komplikation skulle inträffa kan intensivvård och akutsjukhusets resurser bidra till att rädda ditt liv, skriver Anette Hein och de sex andra läkarna.

Kvinnan som Aftonbladet rapporterade om på onsdagen kördes till Solna efter att hon vårdats av intensivvårdteamet på BB Sophia i 17 timmar. Att hon senare avled hade ingenting med sjukhusets intensivvård att göra, skrev BB Sophia i ett pressmeddelande.

– Det är en missuppfattning att vi inte skulle ha intensivvård på BB Sophia. Vi har full bemanning och ett intensivvårdteam som jobbar hela tiden. Annars hade vi aldrig fått tillstånd från landstinget att öppna, säger Ulrica Törning, pressansvarig på BB Sophia.

”Inget ovanligt”

Att kvinnan skickades till Solna är i enlighet med de regler som landstinget angav inför öppnandet av kliniken, säger hon.

Hade det inte ändå varit bättre om kliniken låg på ett akutsjukhus?

– Att skicka någon till Karolinska för intensivvård är inget ovanligt. Det sker även från andra kliniker. Och kvinnan var så klart stabil när hon skickades vidare, säger Ulrica Törning.

Sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt säger i ett meddelande till Aftonbladet att onsdagens händelse är oerhört tragisk.

– Nu är det viktigt att utreda orsakerna till det oväntade dödsfallet. Varje olycka eller fel i vården är ett för mycket.

Hon uppger att en utredning kommer att genomföras och att en lex Maria-anmälan kommer att skickas till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag har varit i kontakt med landstingets chefsläkare för att försäkra mig om att de gör allt för att ta reda på vad som har skett och varför.