Släpar runt på madrass tills våldtäktsman slutar

Foto: COLUMBIA DAILY SPECTATOR
För två år sedan våldtogs Emma Sulkowicz som är sistaårsstudent på Columbia University i New York.
NYHETER

Fram tills att konststudenten Emma Sulkowicz tar examen i vår kommer hon bära med sig en madrass till skolan.

Anledningen är att hon vill att mannen som våldtog henne ska kastas ut från skolan.

– Jag ser honom här på campus och det är riktigt läskigt, säger hon.

För två år sedan våldtogs Emma Sulkowicz som är sistaårsstudent på Columbia University i New York.

Gärningsmannen slog henne, försökte kväva henne och tvingade ner henne innan han våldtog henne i hennes rum.

Mannen som är en student på samma universitet frikändes och fortsätter sina studier.

– Jag ser honom här på campus och det är riktigt läskigt eftersom jag vet vad han kan göra, säger Emma Sulkowicz till columbiaspectator.com.

”Representerar mina minnen”

Och fram tills att han lämnar skolan – antingen genom ett eget beslut eller att skolan kastar ut honom – kommer hon att släpa runt på en madrass.

– Jag våldtogs i min egen säng på stundentkorridoren, så jag tror att idén av att bära den här madrassen i mitt huvud representerar att jag bär på vikten av de minnen som jag har från den natten och jag bär på vikten av hur skolan behandlade inte bara mig, utan även de andra kvinnorna som anmälde honom. Men också hur polisen trakasserade mig när jag anmälde, säger hon till Buzzfeed.

Hon har i ett mejl till sina lärare och professorer förklarat att hon ska bära runt på madrassen som ett konstprojekt tills hon tar sin examen. Men sedan skolan startade för terminen i veckan har hon inte fått en endaste negativ kommentar.

Misstroddes av polisen

Eftersom Emma Sulkowicz inte kom ihåg gärningsmannens ögonfärg tvivlade polisen på hennes utsago. Ytterligare två kvinnor har anmält mannen för sexuella ofredanden.

Men det tog åtta månader innan han förhördes av polis. Då hade de andra kvinnorna lämnat universitetet.

Emma Sulkowicz är kritisk till det bemötande hon fick av skolan i samband med att hon la fram sin anmälan. Hon menar att de var dåligt förberedda för den typen av ärenden. Bland annat tvingades hon förklara för dem hur en anal våldtäkt går till.

Polisen i New York har efter de senaste åren fått massiv kritik över hur de hanterar sexbrott, skriver al-Jazeera. Och ett arbete har inletts för att se över rutinerna.