”Gråtande” elefant kan tvingas tillbaka

1 av 5 | Foto: PRESSPEOPLE
Raju hade taggförsedda kedjor runt benen och blev slagen av sin ägare. Elefanten grät när han befriades.
NYHETER

Elefanten Raju grät när han befriades efter 50 år av ständiga plågor.

Men lyckan kan bli kortvarig – hans plågoande vill ha domstolens hjälp att få tillbaka djuret.

Raju hade taggförsedda kedjor runt sina ben och hans ägare slog honom konstant.

När djurrättsorganisationen befriade honom fällde han en tår och bilden av den gråtande elefanten spreds över hela världen.

”Var nära döden”

Men nu har mannen som säger sig vara hans ägare vänt sig till domstol för att få Raju tillbaka. Grundaren av djurrättsorganisationen som räddade Raju säger att de ska strida för elefanten.

– Vi kommer att kämpa för det. Djuret är på väg att återhämta sig och mår bra efter att den räddats från detta slaveri. Han var nära döden när han räddades och vi har sedan dess investerat mycket för att rehabilitera honom, säger Kartick Satyanarayan till The Telegraph.

Ber för Raju

Trots att Indien har stränga djurskyddslagar är det många elefanter i landet som lever under grymma förhållanden.

De spikförsedda kedjorna används för att träna och kontrollera djuren. I Indien används dresserade elefanter för utflyktsturer för turister eller för uthyrning till barnkalas eller påkostade bröllopsfester. En del elefanter står i kedjor utanför hinduiska tempel.

Djurrättsorganisationen som frigav Raju ska se till att han får vara kvar i frihet.

– Vi har ett vattentätt fall mot denna självpåtagne ägare som inte har några dokument på ägarskapet. Och dessutom var behandlingen av elefanten olaglig. Vi kommer att lägga fram dessa fakta inför rätten och be för Rajus frihet, säger Kartick Satyanarayan till The Telegraph.