”Boken är upprörande”

Nu kommer boken från presidentens förra flickvän

1 av 4 | Foto: JACQUES BRINON/AP
François Hollandes och Valérie Trierweiler syntes i flera officiella sammanhang när de fortfarande var tillsammans. Under en tid betraktades hon som ”Franrikes första dam”.
NYHETER

Paris. François Hollandes före detta flickvän Valérie Trierweiler är förbannad.

I sina memoarer "Merci pour ce moment" som kom ut idag, går hon till hård attack mot den franske presidenten.

– Boken är upprörande, säger premiärminister Manuel Valls.

Presidenten själv förblir dock tyst.

"En förödande bok för Hollande" och "Hollande omskakad".

Så toppar dagstidningarna Le Figaro respektive Le Parisien sina omslagssidor.

Ända tills häromdagen var utgåvan av Valérie Trierweiler's bok "Merci pour ce moment" (”Tack för detta korta ögonblick”) superhemlig.

”Är inte sant”

I sin 300 sidor långa bok rasar Hollande's förra flickvän och sambo. Hon går till attack mot både presidentens politiska och privata sida.

"I sin kampanjföring ger han sig ut för att vara politikern som ogillar de rika. Men i grund och botten är det de fattiga som presidenten inte gillar. Han, vänsteranhängaren, kallar dem i privata sammanhang för de tandlösa och skrattar stöddigt åt sin egen humor."

Men före detta frun och politikern Ségolène Royal med vilken presidenten har fyra barn, tar dock hans försvar.

– Vad är detta! Hur kan man anklaga honom för att inte stå till vänster. Det är inte sant, säger Ségolène Royal till France Info.

”Utan värdighet”

Boken som släpptes i går är redan en best-seller.

Trierweilers bok anses dock inte bara sänka President Hollande's image som redan ligger i botten i opinionsundersökningarna, utan den får hela socialistregeringen att skaka.

Premiärminister Manuel Valls var därför inte sen med att ta presidentens försvar på förmiddagen.

– Det är upprörande att skriva om politik på detta viset. Det är utan värdighet. Man måste respektera politikernas privatliv med värdighet, sa han.

President Hollande själv har dock vägrat uttala sig.

Första dam

Bilden Trierweiler ger i sina memoarer är knappast smickrande för dessutom menar hon att presidenten saknar elegans.

"Han struntar i hur han ser ut. Han kan till och med gå och köpa sina skjortor på ett simpelt lågprisvaruhus."

Trierweiler fortsätter:

"Han ska bara ha det bästa och enbart det bästa," skriver hon och anklagar honom vidare för att slänga färskt kött i köket som inte duger om det inte köpts hos en fin slaktare.

Även om François Hollande och Valérie Trierweiler aldrig var gifta, var hon Frankrikes första dam under tiden de var tillsammans. Paret syntes i flera olika officiella sammanhang.

Trierweiler hann dock aldrig bli populär band fransmännen. I ett tidigt skede märkte pressen att hon var despotisk.

Ny älskarinna

När presidentens förra fru, politikern Ségolène Royal ställde upp i ett regionalval, twittrade hon svartsjukt att hon stöttade motståndaren.

Det var så sent som i januari i år som president Hollande blev påkommen på en vespa med en säkerhetsvakt som enda skydd. Han var då på väg till sin nya älskarinna, skådespelerskan Julie Gayet med vilken han fortfarande är tillsammans. Därefter tog den yngre Gayet därefter över rollen som republikens första dam.

Det amorösa nedslaget fick Trierweiler att bli inlagd på sjukhus i sviterna av chocken.

– Boken är därför Rottweilerns hämnd, sa en radiojournalist med tanke på att den före detta älskarinnan Valérie Trierweiler ofta döpts om till Rottweiler.