S kräver Allianssvar om utförsäljningar

NYHETER

Alliansen vill "exempelvis" sälja ut statliga SBAB och Telia Sonera.

Nu kräver Mikael Damberg (S) svar om vilka övriga bolag regeringen vill privatisera.

– Alliansens valmanifest öppnade fler frågor än vad det gav svar.

– Det här är inget nytt, säger Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartmentet.

Staten har 50 hel- och delägda bolag. I sitt valmanifest tar Alliansen upp att man under kommande mandatperiod vill sälja ut "exempelvis" SBAB och Teliasonera. Försäljningsintäkter ska gå till att minska statsskulden.

"Inte tydliga"

Samtidigt skriver Alliansen att man inte vill privatisera LKAB, Apoteket, Vattenfalls nordiska verksamhet eller Systembolaget.

– Regeringen har sålt bolag för över 173 miljarder kronor sedan de tillträdde, vilket bland annat lett till mycket mindre utdelning från statliga bolag till statskassan. Nu presenterar regeringen en ny privatiseringsvåg, men är inte tydliga med vad de vill sälja ut, säger Mikael Damberg till Aftonbladet och fortsätter:

– Alliansens valmanifest öppnade fler frågor än det gav svar. Man pekar ut en del bolag som man inte avser sälja, men två man "exempelvis" vill privatisera. Varför skriver man inte att man inte ska sälja SJ och Posten?

Kritiserar post- och bankförsäljning

I slutet av augusti uppgav finansmarknadsminister Peter Norman (M) att Sas, Teliasonera och Post Nord står på Alliansens försäljningslista. Enligt Reuters skulle detta presenteras i valmanifestet.

Damberg vänder sig mot försäljningen av Post Nord och SBAB.

– Det är en samhällsservice som är helt vital för både medborgare och företag.

– Redan i dag för lite konkurrens i banksektorn. Att sälja SBAB skulle innebära att en storbank skulle köpa upp SBAB och konkurrensen skulle försämras än mer. Vi vill tvärtom använda SBAB mer offensivt för att finansiera hyresbostadsbyggande.

Socialdemokraterna vill sälja ut Orio, Sas och Svensk exportkredit.

– Orio är Saabs reservdelar. Det är inget långsiktigt företag som staten bör äga. Sas har länge letat efter en ny partner och blött ekonomiskt många år, säger Damberg.

"Inget nytt"

Erik Thedéen, statssekreterare hos Norman på finansdepartmentet, säger till Aftonbladet att det inte finns något nytt i.

– Det finns inget nytt i det här. Det finns en lista över bolag som vi redan har mandat från riksdagen att sälja ut.

Thedéen räknar upp Sas, Bilprovningen, Bostadsgarantin, Lernia, SEK och Orio.

– Nu säger vi att vi kan addera till den listan SBAB och Teliasonera De som inte nämns är inte aktuella att sälja. Det är svaret på Mikael Dambergs spekulationer.

Ni kan garantera att övriga inte säljs?

– Ja, det garanterar vi.

Om Dambergs kritik mot att sälja SBAB säger Thedéen:

– När vi prövar försäljning gör vi det på ett ansvarsfullt sätt. Vi kommer inte sälja SBAB till en storbank. Det finns också principiella aspekter, som att riksdag och regering sätter lagar och regler för bankerna. Då är det olämpligt om staten äger en bank. Det var anledningen till att vi sålde Nordea. Vi tycker det är viktigt att skilja på spelare och domare.

Reinfeldt: "Något annat har vi inte angett"

Efter ett framträdande på Fotografiska i Stockholm gav statsminister Fredrik Reinfeldt sin syn på frågan vilka statliga bolag regeringen är villiga att sälja.

– Vi har ju angivit den ägarandel vi har kvar i Telia och har väl tittat på SBAB men då krävs en bred överenskommelse. Något annat har vi inte angett och jag vill understryka att vi inte förbereder några stora försäljningar, säger han.

Reinfeldt menar att det företag som låg närmast försäljning redan har sålts i början av förra mandatperioden. 

– Det har vi använt för att sänka våra skulder och få ett bättre läge för räntor och investeringar. Vi har också sagt att vi inte avser att sälja LKAB eller Vattenfall.

FAKTA

Alliansens besked om statens bolag

Bör säljas ut (enligt manifestet): SBAB, Teliasonera.

Har riksdagsmandat att säljas ut (sedan tidigare):

Bilprovningen,

Bostadsgarantin, Lernia, Sas, Swedesurvey, European spallation source, Orio.

Bör inte säljas ut (enligt manifestet): LKAB, Apoteket, Vattenfalls nordiska verksamhet, Systembolaget.

Ska också vara kvar (enligt Thedéen): Akademiska hus, Apoteket, Apoteksgruppen, Fouriertransform, Green Cargo, Göta kanalbolag, Infranord, Jernhusen, Lernia, Metria, Post nord, Rise, Samhall, Svensk Exportindustri, SJ, SOS Alarm, Specialfastigheter, Svenska rymdaktiebolaget, Sveaskog, Svenska skeppshypotek, Svenska spel, Svevia, Swedavia, Teracom group, Vasallen, Miljömärkning Sverige, Dramaten, Operan, Voksenåsen, Miljöstyrningsrådet, Arlandsbanan infrastructure, Almi företagspartner, Apotek produktion & laboratorier, Dom shvetsii, Swefund.

Källor: Alliansens valmaifest och regeringens hemsida och Erik Thedéen, statssekreterare, finansdepartmenetet.

ARTIKELN HANDLAR OM