IS-avhopparen: Kan komma attacker i väst

1 av 15
NYHETER

I en exklusiv intervju med CNN berättar en avhoppad IS-terrorist om grupperingens tankesätt.

Han berättar bland annat om hur de vill skapa en en islamisk stat av hela den arabiska världen.

– Efter det så går vi till andra länder, säger mannen i intervjun.

Halshuggningar, korsfästelser och folkmord. Islamiska staten, IS, sprider skräck i Syrien och Irak. Samtidigt är det få röster inifrån terroristorganisationen som når västvärlden.

En avhoppad IS-terrorist i 20-årsåldern berättar nu i en exklusiv intervju med CNN om hur gruppen resonerar och vilka mål man har.

– Det huvudsakliga och viktiga målet för IS, som man säger till sina nya medlemmar, är att man ska etablera en islamisk stat som ska täcka arabvärlden. Efter det så går vi till andra länder, säger mannen som intervjuades i Turkiet.

Han sympatiserar fortfarande med IS mål och ambition, men säger att han hoppade av på grund av att de ”sprider orättvisor i rättvisans namn”.

Stryker skolämnen

Den avhoppande terroristen befann sig för bara några veckor sedan i staden ar-Raqqa i norra Syrien. IS intog staden i slutet av juli och den har efter det blivit ett av organisationens starkaste fästen.

Mannen berättar hur man i de städer där IS har kontrollen har förbjudit många skolämnen. Filosofi har tagits bort eftersom det liknas vid hädelse.

– Många ämnen har strukits från läroplanen, som musik och ibland även idrott, säger han.

De som inte lyder terrororganisationens stränga tolkning av islam blir strängt bestraffade. Butiksägare som inte stänger ned verksamheten under bönetiden riskerar både spöstraff och fängelse.

”Slå till mot hemländerna”

Den senaste tidens mediefokus har, förutom avrättningarna av de två amerikanska journalisterna, legat på de många personer från västländer som anslutit sig till IS. Mannen går i intervjun in även på det ämnet.

– Efter att västliga krigare anslutit sig till IS så anser de att deras hemländer inte är rättroende.

Storbritannien höjde i slutet av förra veckan sin terrorhotnivå till ”allvarlig” och premiärminister David Cameron har föreslagit en ny lag som ska förbjuda personer som anslutet sig till terroristgrupper utomlands att återvända hem.

– Om de får chansen kommer de att utföra attacker, säger den avhoppade IS-terroristen om hur personer från väst kan slå till mot sina hemländer.

Videofilmer för att inspirera

När IS släppte filmer på hur en man med brittisk accent skar halsen av de två amerikanska journalisterna, James Foley och Steven Sotloff, så kan syftet ha varit att inspirera sympatisörer i väst.

– Det är möjligt att målet var att skapa en bild av en europeisk person som avrättade en amerikan för att visa sina västliga medlemmar och de utanför Syrien att de kämpar för samma sak, säger mannen i intervjun.