Kommunens toppnamn i SD bär nazibindel

Nekar trots bildbevis i tidningen Expo

1 av 3 | Foto: PRIVAT/EXPO
SD:s toppnamn i Halmstad, Catharina Strandqvist, bär nazibindel på de bilder som tidningen Expo publicerar i dag. Men trots bildbevisen nekar hon.
NYHETER

Hon är SD:s toppnamn i Halmstad – men på bilder som Expo Idag publicerar ses Catharina Strandqvist bära en hakkorsarmbindel på armen.

Trots bevisen nekar hon.

– Skulle jag ha på mig det. Va?, säger hon till Expressen.

Bilderna är tagna i samband med en fest i februari 2012, skriver Expo Idag som kommit över dem. På bilderna ses Catharina Strandqvist, 20, städa och dricka öl med en hakkorsarmbindel på armen.

Hon står först på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Halmstad och kandiderar samtidigt till landstingsfullmäktige i Halland.

Hon nekar

När tidningen Expressen konfronterar henne med uppgifterna förnekar Catharina Strandqvist – trots bildbevisen.

– Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, säger hon bland annat till tidningen.

På Expo Idag är man säkra på att bilderna är autentiska.

– Vi har gått igenom bilderna och bedömt om de skulle kunna vara nån sorts montage eller så, men vi är helt trygga med att det är äkta bilder, säger Daniel Vergara, reporter på tidskriften, till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vi har väldigt trovärdiga uppgifter på detta.

”Blir besviken”

Sverigedemokraternas gruppledare i Halmstad/Hylte, Ronny Ledström, uppger för Expressen att han var i kontakt med Catharina Strandqvist under gårdagen och att hon då sagt att inte har något minne av händelsen.

– Jag blir besviken på omdömet, säger han till tidningen.

Erik Hellsborn, styrelseledamot för SD Halland, säger till Aftonbladet att han känner Catharina Sandqvist mycket väl, och att hon har en "god demokratisk grundsyn".

Själv uppger han att han aldrig burit nazistiska symboler. Och han medger att det kan upplevas särskilt känsligt för företrädare för just Sverigedemokraterna att bära nazisymboler, med tanke på partiets historia.

"Spexigt och provokativt"

– Jo, visst är det olämpligt, och det tyder på dåligt omdöme, men som sagt var det här två år sedan. Det här är när Catharina var 18 år, och ungdomar gör spexiga och provokativa saker ibland, säger Hellsborn.Det händer mycket mellan 18 och 20.

Kan hon fortsätta representera er efter detta?

– Det är inte upp till mig att bedöma.

Expo har pratat med Conny Bladh som sitter i Halmstads kommunfullmäktige för SD.
– Det ser inte så jäkla bra ut om detta stämmer, säger han.

Hallandsposten uppger att Catharina Strandqvist varit medlem i SD sedan före valet 2010, hon var dock för ung för att kandidera till fullmäktige då.

Wallström: "Vedervärdigt"

Margot Wallström (S) säger till Aftonbladet:

– Det är helt vedervärdigt. Varför blir man inte förvånad? Jo, därför att det här är SD:s rötter och ibland, som nu, kommer sanningen upp till ytan.

– Det här visar också hur viktigt det är att inte ge SD en vågmästarroll utan hålla dem utanför. De har inte lärt av historien. Jag får hjärtklappning bara jag ser bilden.

Aftonbladet söker Catharina Strandqvist.