KU-ledamot: "Måste lägga alla kort på bordet"

1 av 5
NYHETER

”You owe me big time” skrev Peter Norman (M) i sms till en lobbyist efter att landsbygden tilldelats ett mångmiljardpaket i vårbudgeten.

Ministerns sms kan nu bli ett fall för KU, menar ledamoten Hans Hoff (S).

– Kan han inte ge en vettig och trovärdig förklaring så måste han avgå, säger han.

Den 9 april presenterade finansminister Anders Borg (M) vårbudgeten, som bland annat innehöll ett flerårspaket till landsbygden på hela 36 miljarder. Samma dag skickade Peter Norman ett sms till en stjärnlobbyist på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som han har en privat relation med och skrev: ”You owe me big time”, ungefär ”Du är skyldig mig en stor gentjänst”.

– Jag inser att det var dumt att skicka sms:et. Jag ångrar det. Jag skulle inte göra om det i dag, sa han till Aftonbladet när nyheten avslöjades.

"Absurt och mycket allvarligt"

Hans Hoff (S), ledamot i riksdagens konstitutionsutskott (KU) kräver att Peter Norman förklarar varför han skickade sms:et och vad innebörden var.

– Vi kan inte ha ministrar i regeringen som kräver stora gentjänster för politiska beslut. Detta måste klargöras fullt ut, annars kan korruption misstänkas, säger han.
Riksdagsledamoten menar att det bästa är om Peter Norman själv går ut och öppet redovisar exakt vad det här handlar om, varför han skriver som han gör i sms till topplobbyisten.
– Kan han inte ge en vettig och trovärdig förklaring så måste han avgå, säger Hoff.
Han menar att affären måste redas ut i flera olika steg.

I första hand alltså en förklaring från ministern själv, i andra hand att han avgår självmant.
– Gör han inte det måste Fredrik Reinfeldt entlediga honom. Det är helt otänkbart att vi i Sverige har en minister i finansdepartementet som begärt stora gentjänster för ett politiskt beslut. Det spelar ingen roll om det är en moderat eller en socialdemokrat. Sverige ska inte vara ett land där korruption i regeringen förekommer eller kan misstänkas.
Hans Hoff menar att ministern själv, genom att erkänna att han gjort fel, visat tyngden i affären. Att statsminister Fredrik Reinfeldt sagt sig vara nöjd med den förklaring som Norman givit kan han inte förstå.
– Norman måste lägga alla kort på bordet och klargöra exakt vad det här handlar om, säger Hoff.
Dessutom, menar KU-ledamoten, måste sms-affären granskas av berörda myndigheter utifrån ett korruptionsperspektiv för att utreda om brott eller felaktigheter har begåtts.

– Kan man inte lägga kortet på bordet så kommer det med största sannolikhet att bli en KU-anmälan.

Reinfeldt: Jag är nöjd med svaret

Norman har förnekat att han haft någon yrkesmässig relation med stjärnlobbyisten på intresseorganisationen, även om han vid Moderaternas Sverigedagar i Göteborg den 4 april gjorde reklam för LRF med ett stort märke.

– Mitt ansvarsområde är finansmarknadsfrågor, jag har ingenting med landsbygdsfrågor att göra. Jag har inte diskuterat dem med någon person på LRF, säger han till Aftonbladet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som är Peter Normans chef, vill inte kommentera ministerns förehavanden. 

– Jag har noterat att han har svarat på de frågorna, jag är nöjd med det.

Är det här något du har diskuterat med honom?

– Det har jag inte gjort, men jag har noterat att han har svarat på frågorna.