Svensk uppges skadad i ukrainska strider

NYHETER

En svensk medborgare uppges ha skadats i striderna i östra Ukraina.

Enligt norska TV2 har mannen slagits för den högerextrema Azov-bataljonen mot de pro-ryska trupperna.

Intensiva strider rasade under fredagen i närheten av den ukrainska staden Mariupol. Den norska kanalen TV2:s team var på plats och såg flera skadade transporteras från fronten.

En av de sårade uppgavs vara en man från Sverige som rest till Ukraina för att delta i striderna mot de pro-ryska styrkorna tillsammans med den paramilitära Azovbataljonen.

Mannen hade splitterskador som inte var livshotande och enligt uppgifter till TV2 vårdas han nu på ett sjukhus i hamnstaden Berdjansk.

Svenska UD hade vid 19-tiden på fredagen inte mottagit några förstahandsuppgifter om den skadade mannen.

– Vi har tagit del av medieuppgifter om att en svensk är skadad, men vi har själva ingen information kring detta, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst.

Ett befäl på på plats berättar för de norska journalisterna att de har flera svenskar i förbandet.

Ultranationalister

Azov-krigarna är ultranationalister och strider inte officiellt tillsammans med den ukrainska armén men har i likhet med flera andra frivilliga grupper tillåtelse att delta i striderna i östra Ukraina.

Enligt norska TV2 pågick artilleri- och raketbeskjutning alldeles utanför Mariupol ända fram till avtalet om ett eldupphör undertecknades mellan de stridande parterna på fredagseftermiddagen.