Bedragarnas nya kortbluff

Fångar upp ditt kort med en ”fälla” Polisen: De kan göra flera maxuttag

Med cash trap lyckades bankomatbedragarna få pengarna att stanna kvar i automaten för att sedan hämta ut dem när offret lämnat – utan sina pengar.
NYHETER

Bankomatbedragarna är fortsatt uppfinningsrika.

Med bedrägeriet ”card trap” – kortfälla – fångar de upp ditt kort.

– De kan göra flera maxuttag och handla på internet, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Med gamla ”cash trap” – kontantfälla – lyckades bank­omatbedragarna få pengarna att stanna kvar i automaten. Sen hämtade de ut dem när offret gått därifrån – utan sina pengar.

Den nya metoden har samma princip, fast nu är det kortet som fastnar i uttagsautomaten.

Bedragarna har kommit på hur de ska få kortet att stanna kvar i automaten efter att offren gjort sina uttag. Om kortet inte åkt ut ur bankomaten lämnar den automatiskt ett meddelande om tekniskt fel på skärmen.

Ser pinkoden

Sen kommer bedragarna och fiskar upp det.

Hur de exakt gör det vill Anders Olofsson, nationell samordnare på polisens bedrägericenter, inte gå in på. Genom minimala kameror, som bedragarna installerar på bankomaten, ser de hur offret slår in pinkoden.

– Det finns olika tekniker för hur man fångar upp koden. Antingen kan det vara en kamera, eller så står någon helt enkelt bakom axeln och kollar när man trycker in den, säger Anders Olofsson.

Kan tömma kontot

Den nya bedrägerimetod­en är extra allvarlig eftersom brottslingarna kommer åt både kortuppgifterna och det fysiska kortet.

– Risken är stor att de kommer åt en stor del av ens pengar, kanske allt som finns på kontot. De kan direkt sticka i väg och göra ett antal uttag på max­beloppet. Efter det kan de pröva att handla, genom att skicka kortuppgifterna till andra sidan jordklotet i exempelvis USA eller Kanada, säger Anders Olofsson.

Spärra kortet direkt

För att undvika den nya fällan är det viktigt att omedelbart – när kortet försvunnit – ringa och spärra det. Skulle man ändå bli av med pengar är det upp till banken att ersätta skadan om man inte varit uppenbart oaktsam.

– Vi vill inte skrämma upp någon, men samtidigt ska man vara medveten om och känna igen situationer där det kan vara sannolikt att man utsätts för ett försök till bedrägeri, säger Anders Olofsson.

Flera fall av ”card trap” har rapporterats i Sverige i år, ett par av dem nyligen i södra Stockholm.

– Erfarenhetsmässigt är det ambulerande ligor som gör sådant. De turnerar och vi kan ofta se att anmälningsströmmarna rör sig över Sverige.

FAKTA

Så här skyddar du dig

Stanna kvar vid uttagsautomaten om kortet inte kommer tillbaka ur den. Skärmen kan varna om tekniskt fel, trots att du slagit in rätt pinkod.

Kontakta banken eller kortföretaget och se till att kortet omedelbart spärras. Se till att ingen kommit och tagit ditt kort ur bankomaten.

Ha ett nummer till spärrservice inlagt i telefonen. Ofta står numret på ditt bankkort, som då har fastnat i automaten.

Kontakta även tillverkaren av uttagsautomaten som direkt skickar personal som undersöker om någon olovlig utrustning installerats.

Andra bedrägeriknep

SKIMMING

Med hjälp av speciella avläsare kopierar en bedragare eller en liga informationen på kortet, kanske när du lämnar ifrån dig det på till exemepl en reastaurang eller i en uttagsautomat. Med hjälp av informationen kan bedragaren tillverkar en kopia av kortet.

CASH-TRAPPING

Dubbelhäftande tejp på en list sätts på sedelutkastet. Pengarna fastnar innanför och matas inte ut ur bankomaten. Kunden tror att något är fel och går. Bedragaren dyker upp och tar hand om pengarna som samlats innanför listen.

ARTIGHETSTRICKET

Bluffen börjar med en artig gest: ”Har du tappat en sedel?”. När offret ser efter stjäl bedragarna bankkortet och alla pengar på kontot.