WHO: Överlevares blod kan stoppa Ebolautbrottet

1 av 8 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En nigeriansk hälsoarbetare väntar på att undersöka passagerare i ankomstterminalen på Murtala Muhammed International Airport i Lagos, Nigeria.
NYHETER

Över 2 000 personer har dött i Ebolautbrottet.

Tusen dödsfall har rapporterats bara den senaste månaden.

Nu hoppas världens forskare att experimentella behandlingar med överlevares blod ska stoppa epidemin.

Inom loppet av fyra veckor har antalet dödsoffer i Ebolaepidemin i Västafrika dubblerats. Den senaste månaden har det rapporterats in minst 1 000 döda, skriver The Telegraph.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är antalet bekräftade offer 1 200 men att de tror att den verkliga siffran uppgår till 2 104 döda i de fem drabbade länderna, skriver AP.

Under två dagar har 200 av världens ledande experter samlats i Genève för att försöka hitta ett vapen som kan stoppa spridningen.

Och nu uppges att de ska genomföra försök med blod från människor som överlevt Ebola. Sjuka ska få en blodtransfusion från en person som överlevt och teorin är att antikropparna från det ”nya” blodet ska kunna rädda den Ebolasjuka personen, skriver AP.

– Blodtransfusioner genomförs i många afrikanska länder så det ska inte vara ett problem, säger Oyewale Tomori, professor i virologi vid Redeemer universitetet i Nigeria, till AP.

En behandlingsmetod som kan användas direkt, men som är omdebatterad. Metoden ska ha använts under utbrottet 1995.

– Som koncept är det rimligt. Kan det fungera i praktiken? Det vet vi inte, säger doktor Anthony Fauci vid amerikanska National institute of allergy and infectious diseases.

Efter mötet meddelade WHO också att de ska starta ett internationellt kriscenter som ska jobba med målet att stoppa utbrottet inom nio månader.

– Vi måste förhindra känslan av att det inte finns något hopp, säger doktor Marie-Paule Kieny vid WHO till AP.