Två toppterrorister dödade av USA – på en vecka

Foto: AP
NYHETER

USA har dödat två toppterrorister inom Al-Shabaab och IS på en vecka.

Enligt Magnus Norell, forskare med inriktning på Mellanöstern och terrorism, kommer händelserna inte att öka spänningarna i konflikten mellan USA och terroristgrupperna.

– Grupperna kan få ytterligare en ursäkt för att agera, men det hade de redan, säger han till Aftonbladet. 

Inom loppet av en vecka har USA dödat två toppterrorister – Al-Shabaabs ledare och en av IS topp 3-militärer.

Löjtnanten Abu Hajar Al-Sufi, som arbetade som IS-ledarens högra hand, dödades i ett luftangrepp i norra Irak, enligt säkerhetstalesmän, rapporterar The Daily Mail.

Luftangreppet inträffade på torsdagen, två dagar efter att videon som visade avrättningen av den amerikanska journalisten Steven Sotloff släpptes. Amerikanska krigsplan släppte bomber över hjärtat av IS i Mosul och Abu Hajar Al-Sufi dödades i explosionen.

På fredagen bekräftade Pentagon att Al-Shabaabs ledare, Ahmed Godane, har dödats av amerikanska styrkor i en drönarattack, skriver The Daily Mail. Sex andra militärer dödades samtidigt.

"Tillfälligheter att båda dödades samma vecka"

Det var i Somalia som attacken inträffade. Ahmed Godane var grundare av den Somalia-baserade islamistiska extremistgruppen Al-Shabaab, som har arrangerat många bombningar och självmordsattacker i Somalia och på andra ställen, bland annat massakern i Westgate-gallerian i Nairobi i Kenya i september 2013. Minst 39 människor dödades i massakern.

Att USA har dödat två terroristtoppnamn på en vecka är rena tillfälligheter, enligt Magnus Norell, forskare med inriktning på Mellanöstern och terrorism.

– När det gäller Godane så hör han till dem som är high value target. Om en tillfällighet yppar sig så ska man slå till. Att två har dödats på kort tid är tillfälligheter, säger han till Aftonbladet.

Han förklarar att den viktiga av de två dödade terroristerna är Ahmed Godane.

– Han är en annan form av ledare. Han grundade Al-Shabaab, har varit med från början och har bevisats ligga bakom flera av de större terrorattackerna. USA har haft ögonen på honom en längre tid och är en person som man, om man får tillfälle, antingen ska döda eller tillfångata.

Kommer inte att öka spänningarna

Huruvida USA kan vänta hämndattacker från terroristgrupperna under den närmaste tiden tycker Magnus Norell att man ska vara försiktig med att spekulera kring.

– Al-Shabaab kommer säkert att göra uttalanden av den arten, att "nu ska vi hämnas". Det sker alltid. De behöver ingen ursäkt att ge sig på västerländska och amerikanska mål – det gör de ändå. Det har ingen praktisk betydelse, utan det är mer retorik. De har redan den typen av mål.

Magnus Norell tror inte att veckans incidenter kommer att öka spänningarna i konflikten, eftersom grupperna redan har bestämt sig för att USA är ett mål.

– Grupperna kan få ytterligare en ursäkt för att agera, men det hade de redan. Det har inte hindrat dem från att agera globalt och det här förändrar ingenting.

Enligt den somaliska regeringen planerar islamiska militärer attacker mot USA som följd till dödandet av deras ledare, enligt nyhetsbyrån AP.

I ett tv-sänt tal på fredagskvällen sa Gen. Khalif Ahmed Ereg, Somalias nationella säkerhetsminister, att bland annat institutioner av utbildningsmässig- och medicinsk karaktär kan bli bombmål.

Någon hämndaktion tror Magnus Norell inte att amerikanerna behöver vara oroliga för.

– Att det skulle bli värre av det här, det är inte så det fungerar. Den här konflikten är högst reell och har varit det ett tag. I sak tror jag inte att det händer något på grund av det här. IS har sin strategi och om de förlorar en person så leder det inte till något.

"Kan få problem"

Om fler högt uppsatta personer inom Al-Shabaab dödas tror Magnus Norell dock att terroristgruppen kan få problem – och försvagas.

– Det blir svårare att ersätta erfarna ledare, om fler än Godane dödas. Då är det ett hårdare slag för dem. Det är klart att det är bra för västerländerna, för det försvagar ju, säger han och fortsätter:

– De får svårare att organisera nya attacker om fler ledare dödas. De tar längre tid att ersätta och man kan trycka tillbaka Al-Shabaab.

Den 11 september närmar sig. Hur påverkar det att dödandet av terroristerna inträffade just vid denna tidpunkt?

– Det är klart att det kan finnas en poäng i att någon grupp tycker att om vi tar det vid den 11 september så är det symboliskt. Men för att genomföra en större attack krävs längre planering, säger Magnus Norell och fortsätter:

– Det finns inte en chans att grupperna hinner planera en attack till dess. Det kan finnas en sådan koppling, men det finns väldigt många datum att välja bland. Det finns alltid en ursäkt om man vill agera.