”Vi hjälpte varandra ut, sen gick det fort”

Sex familjer bostadslösa efter storbrand i Umeå

1 av 7
NYHETER

Ingela Olofsson, 43, hörde en ruta explodera – strax därefter var huset i Umeå övertänt.

Nu står boende i sex lägenheter utan hem och tillhörigheter.

Samtidigt sitter en ung man anhållen misstänkt för att ha startat branden.

– Det är fruktansvärt, säger Ingela Olofsson.

Hon hade ännu inte gått och lagt sig när hon vid tvåtiden under natten mot lördagen hörde explosionen.

Ingela Olofsson hade inte märkt något ovanligt innan dess och gick för att kolla efter vad det var som lät. Då hörde hon att det sprakade i flerfamiljshuset i centrala Umeå.

– Sedan hörde jag en förbipasserande utanför som skrek ”det brinner, det brinner”.

Tvingades hoppa från balkong

Ingela Olofsson bodde på första våningen av tre i det stora trähuset som rymde sex lägenheter. Någon ska ha sprungit runt huset och knackat på rutor för att göra de boende uppmärksamma på att det brann. Ingela Olofsson berättar att hon själv sprang upp till en småbarnsfamilj andra våningen. Föräldrarna och två bebisar, ett tvillingpar, var hemma.

– Vi hjälpte varandra ut, sedan gick det väldigt fort.

Utanför huset räknade grannarna in varandra. Alla var ute och ingen människa hade skadats allvarligt.

– Två var tvungna att hoppa från balkongen på andra våningen, berättar Ingela Olofsson.

Hon fick med sig sina två katter ut, men två andra katter ska ha dött i branden.

När räddningstjänst och polis anlände till adressen var huset övertänt. Branden begränsades till huset, men det stod inte att rädda.

”Skönt att alla klarade sig"

På lördagen var det bara rester kvar.

– Det känns skönt att alla klarade sig. Det är materiella saker, även om det är klart att det inte är roligt att förlora alla saker och man inte vet vad som händer framåt, säger Ingela Olofsson.

Kommunens POSOM-grupp kopplades in omgående och de evakuerade samlades i en närliggande skola. För tillfället bor Ingela Olofsson hos en kompis.

– Jag bor i grannhuset hos en kompis tills jag vet var jag ska ta vägen, säger hon.

Polisen misstänker att någon anlade branden och i natt greps en 27-årig man misstänkt för brottet. På lördagsmorgonen hade fortfarande inte kunnat förhöras eftersom han var onykter. Senare under dagen meddelades att mannen nu sitter anhållen misstänkt för grov mordbrand.

– Det är fruktansvärt om det är så att någon medvetet startar en brand som kan ödelägga människors liv. Man förstår inte vad en sådan människa tänker, säger Ingela Olofsson.

”Vi har ingenting kvar”

Mamman i småbarnsfamiljen som tog sig ut tillsammans med Ingela Olofsson berättar för SVT:s Västerbottensnytt att hennes och sambons femåriga dotter sov över hos mormodern. Paret och deras sju månader gamla tvillingpojkar låg dock och sov i sin lägenhet när branden bröt ut.

– Jag vaknade av att min sambo väckte mig och sa att det brann. Vi tog pojkarna och deras overaller och sprang ut, säger mamman till Västerbottensnytt.

Familjen lyckades få med sig några få saker, men det mest försvann i lågorna.

Nu vädjar de om hjälp.

– Vi har ingenting kvar. Vi behöver först och främst saker till barnen. Blöjor, välling, mjölkersättning, leksaker och sådant, säger mamman till Västerbottensnytt.

Aftonbladet har pratat med Teres Mohlin som bor nära det nedbrunna huset. Hon har startat en insamling till förmån för de drabbade.

Den som vill hjälpa till kan kontakta henne på Facebook.

– Det är väldigt tacksamt eftersom allt har brunnit ner, säger Teres Mohlin.