Botten Ada förutspår valet

NYHETER

Valet är redan avgjort.

Åtminstone om vi ska tro statistikmodellen "botten Ada".

Den har redan förutspått valutgången.

Med jubel för oppositionen och tårar för Gudrun Schyman och FI.

"Botten Ada" utnyttjar statistik från tidigare studier och undersökningar för att beräkna utgången av valet om exakt en vecka. Det är en liten robot som är duktig på att beräkna sannolikheter, enligt den egna webbsidan.

Nu slår Ada, med 90 procents sannolikhet, fast att oppositionen tar över makten efter valet. Och att Feministiskt initiativ missar en riksdagsplats.

Idén kommer från USA och Nathaniel ”Nate” Silver som utvecklade ett verktyg för att analysera basebollspelare, skriver TT. Modellen tog han sedan in i politiken. Vid presidentvalet 2008 prickade han in utgången i 49 av 50 delstater. Vid valet 2012 satt alla vinnare rätt.

I den statistiska modellen matas data från olika undersökningar in. Ju fler undersökningar och ju närmare valet man kommer, desto säkrare blir prognoserna. Tidigare valresultat vägs också in.

Enligt Carl Melin på United Minds är Ada något att hålla koll på.

– Jag kan inte beräkningsmodellen exakt men min bedömning är att den är relativt korrekt. Den bygger dock endast på information som är tillgänglig just nu och kan inte ta hänsyn till sådant som händer mellan i dag och valdagen, säger han.

Carl Melin tror också att det med relativt stor säkerhet går att förutse hur stora partierna blir. Men förutsättningen är att inget stort i omvärlden händer eller att ett utspel helt förändrar dagordningen.

Opinionsmätningar som presenterades i går visade vitt skilda resultat. Vad kan de ha för påverkan på valutgången så här en vecka innan valet?

– Inte särskilt stor för de stora partierna. Men de kan ha stor betydelse för de partier som ligger nära fyraprocentsspärren. Mätningarna ger väljarna information som gör att de kan välja att rösta taktiskt. Om Centerpartiet eller Kristdemokraterna ligger nära spärren kan de räkna med att andra borgerliga väljare stödröstar på dem.