Stort smittutbrott i USA – barn lungsjuka i 4 stater

NYHETER

Hundratals barn har drabbats av lunginfektioner i Missouri – nu har smittan spridit sig till ytterligare tre stater.

Och många av offren behöver intensivvård.

– Jag har arbetat som barnläkare i 30 år och aldrig varit med om något liknande, säger Mary Anne Jackson vid Children's mercy-sjukhuset i Kansas City.

Myndigheterna varnar nu för ett omfattande utbrott av ett virus som sätter sig på barns lungor. I Missouri har hittills 450 fall rapporterats och 60 av dem har lagts in på intensivvårdsavdelning.

Närmare 30 barn om dagen uppges söka vård.

Läkarna misstänker nu att smittan sprider sig över den amerikanska mellanvästern när fall med sjuka barn har rapporterats i Colorado, Illinois och Ohio, uppger CNN.

I Missouris största stad har Kansas City har utbrottet tvingat sjukvården att mobilisera för att kunna hantera alla sjuka barn.

– Det här är stort, säger barnläkaren Mary Anne Jackson vid Children's mercy-sjukhuset i Kansas City till CNN.

– Jag skulle säga att det saknar motstycke.

Utredningen visar att det rör sig om ett enterovirus som kallas EV-D68. I nuläget finns inga tillgängliga vaccin och ingen specifik behandling, enligt CNN.

I de flesta fall självläker infektionen men det som oroar läkarna är just alla barn som blivit allvarligt sjuka i Missouri.

Symptomen är bland annat feber, värk och hosta. Bästa sättet att undvika smitta är noggrann handhygien, enligt CNN.

Ett flertal sjukdomar hos människor orsakas av enterovirus, och bland dessa är polio den mest fruktade, enligt Nationalencyklopedin.

ARTIKELN HANDLAR OM