”Bordsgrannen tafsade på mig”

Margot Wallström berättar om sextrakasserier

1 av 4 | Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
”Det var helt overkligt”, berättar hon.
NYHETER

Mitt under middagen med EU:s toppar kände Margot Wallström en hand på sitt lår.

En manlig bordsgranne tafsade på henne.

Wallström lämnade chockad tillställningen.

”Det var helt overkligt”, avslöjar hon i en ny bok.

Jan Schermans nya bok släpps den 9 september.

Margot Wallström (S) har en lång karriär inom EU bakom sig. Mellan 1999 och 2010 hade hon en rad toppjobb, bland annat som ­EU-kommissionär och EU-kommissionens förste vice ordförande.

Hon avslöjar hur det kan gå till i EU:s finrum i boken ”Räkna med känslorna” av Jan Scherman. Författaren Scherman är numera affärs­områdeschef för Afton­bladet TV och var tidigare vd för TV4.

”De mest ansedda personerna kan bli odrägliga. Det är som om en del totalt ­tappar markkontakt i en blandning av makt på högsta nivå, stenhårt tempo och extrem stress. Som om det skapar egna lagar och regler” berättar Wallström.

Trevlig stämning

Ett tillfälle beskriver hon som riktigt obehagligt. Wallström befann sig på ett EU-möte med många ­ledande EU-politiker. De satt samlade till middag och det var trevlig stämning.

”Plötsligt kände jag en hand på mitt lår. Bordsgrannen började tafsa på mig. Det var helt overkligt”, berättar hon.

Margot Wallström reste sig upp och lämnade ­middagen, där den absolut högsta EU-toppen när­varade. Senare tog hon upp händelsen med sin chef, EU-kommissionens ord­förande José Barroso, som hade varit på samma möte.

”Barroso tyckte det hela var fullständigt oacceptabelt. Vet inte om han sa till den person som jag haft till bordet. Jag blev chockad över det som hände”, ­be­rättar Wallström.

”Väldigt gubbigt”

Hennes partivän Margareta Winberg (S), tidigare bland annat jordbruks- och jämställdhetsminister, har arbetat mycket med ­jämställdhetsfrågor inom EU. Hon har aldrig utsatts för trakasserier men är övertygad om att det förekommer.

– Det är väldigt manligt och gubbigt inom EU. Vissa män med makt har svårt att dra gränser, inte alla, men det finns många, säger hon.

Tror du att sexuella ­trakasserier är vanligare i EU-sammanhang än i Sverige?

– Jag tror inte det händer på ministernivå i Sverige. Moralen i Sverige är större. Men visst tror jag att det ­förekommer även här.

Margot Wallström nämner inte vem hennes bordsgranne var. Hon vill heller inte berätta mer om händelsen.

– Hennes fokus ligger helt på den pågående valrörelsen. Därför vill hon inte ge någon kommentar nu, ­säger Margot Wallströms pressekreterare Sam Assadi.