Här går de till attack

Tio män åtalas misstänkta för grov misshandel: Konflikten kan eskalera

1 av 2 | Foto: POLISEN
Med hjälp av övervakningskameror har polisen kunnat identifiera de tio män som nu åtalas för misshandeln som ägde rum på en krog i centrala Göteborg natten till den 14 april förra året. Samtliga tio åtalade nekar till brott och hävdar att de som syns på filmen är några andra.
NYHETER

Hells Angels-mannen och hans kamrat överöstes av slag och fick flaskor, glas och barstolar kastade på sig.

Flera av de tio misstänkta som nu åtalas för attacken har kopplingar till andra kriminella nätverk.

– Det kan finnas risk att en sådan här händelse kan leda till en konflikt som eskalerar, säger Lars Öjelind, gäng­expert på Rikskriminal­polisen.

De båda männen, en 30-årig HA-medlem och hans 32-årige kamrat, attackerades på en krog i centrala Göteborg natten till den 14 april i fjol.

Våldet som duon utsattes för var, enligt åtalet, mycket grovt. I förundersökningen beskriver åklagaren och polisens utredare hur de fått ta emot knytnävsslag, sparkar samt slag med flaskor, ölglas och barstolar.

Tio män åtalas nu, misstänkta för grov misshandel.

Åklagare Daniel Jerdén hävdar att de bägge utsatta männen svävat i livsfara.

”Brotten bör bedömas som grova, eftersom gärningarna var livsfarliga och de misstänkta visat särskild hänsynslöshet och råhet”, skriver han i sin stämningsansökan.

Minns inte besöket

Hela misshandeln fångades av en övervakningskamera. Ingen, varken de misstänkta eller de två målsägandena, säger sig minnas någonting från händelsen över huvud taget. Därför är filmen från kameran ett av Daniel Jerdéns viktigaste bevis i åtalet.

Den misshandlade 30-åringen, som är fullvärdig medlem i Hells Angels lokala avdelning Goth town, bar, enligt upp­gifter i förundersökningen, en väst med symboler från mc-gänget under överfallet.

Han säger i polisförhör att han inte minns om han någonsin varit på den aktuella krogen.

Han menar att det inte är han som syns på övervaknings­filmen.

Hans 32-årige kamrat tillstår att han varit inne i lokalen men har i övrigt ”ingen aning” om vem som slagit honom eller vad som hänt.

HA-mannen figurerade nyligen i en utpressningshärva när han och en annan klubbmedlem hotat en man på Sahlgrenska sjukhuset och försökt pressa honom på pengar. Han dömdes då, tillsammans med sin klubbkamrat, till fängelsestraff för försök till utpressning.

Samtliga tio nekar

Med hjälp av filmen från övervakningskameran har polisen kunnat identifiera de tio män som nu åtalas. De är födda mellan 1980 och 1992. Samtliga har, enligt åtalet, medverkat i misshandeln.

Samtliga tio nekar till brott och hävdar att de personer som syns på filmen är några andra.

Tre av männen har starka kopplingar till den kriminella organisation som tidigare kallades Naserligan eller Albanligan.

Några av de andra åtalade har kopplingar till andra kriminella nätverk, bland annat det gamla ungdomsgänget Tigrarna från Angered och den så kallade Gårdstensalliansen.

Motivet till misshandeln är oklar, eftersom ingen av de inblandade vill samarbeta eller prata med polisen.

– Det behöver inte vara något som är relaterat till gängen. Det kan även vara något personligt kopplat till de enskilda individerna när bråk uppstår, säger Lars Öjelind, gängexpert på Rikskriminalpolisen.

Olika strategier

Han vill inte kommentera det enskilda fallet i Göteborg utan pratar mer i övergripande termer.

– Vi jobbar utifrån kriminella individer och inte vilket gäng de tillhör, säger han.

Lars Öjelind berättar att det inom gängen finns olika strategier och politik.

– Det är inte säkert att det behöver bli någon vedergällning. De kan betrakta det som att det var välförtjänt, alltså att personen i fråga hade gjort sig förtjänt av att bli straffad på detta sätt, säger han.

Händelser som den inträffade misshandeln i Göteborg kan, enligt Öjelind, också kan handla om personliga ekonomiska förehavanden som inte har med gängen att göra.

– Men det kan också vara något som klubben faktiskt är inblandad i. Då kan det finnas en risk att konflikten eskalerar, säger han.

Åtalet mot de tio misstänkta männen ska inom kort prövas i en rättegång i Göteborgs tingsrätt.

Männen som attackerades

Man, 30 år

Bor: Centrala Göteborg.

Tidigare brottslighet: Fullvärdig medlem i Hells Angels. Tillhör mc-klubbens avdelning Goth town. Dömdes tidigare i år till tio månaders fängelse för försök till utpressning och dopningsbrott.

Man, 32 år

Bor: Västra Frölunda.

Tidigare brottslighet: Åtalsunder­låtelse för trafikbrott.

Kopplas ihop med ett brutalt rån

■ ■ Det kriminella nätverket Naserligan, eller Albanligan, blev föremål för polisens intresse i början av 90-talet. Sedan dess har ligan misstänkts ligga bakom flera fall av grov kriminell verksamhet, allt från mord till utpressning.

■ ■ Naserligan figurerade i flera uppmärk­sammade gänguppgörelser under 2000-talet, bland annat i flera blodiga uppgörelser med det rivaliserande gänget Original Gangsters i Göteborg.

■ ■ Ligans ledare Naser Dzeljilji, 54, ansågs länge vara en av de mäktigaste brottsling­arna i Sverige. I augusti 2006 sköts ligaledaren i ett parkeringsgarage i centrala Göteborg. Bara någon månad tidigare hade han dömts till fängelse för bland annat anstiftan grovt häleri, anstiftan till grovt bedrägeri och vapenbrott och väntade på att få avtjäna straffet.

■ ■ Naser Dzeljilji dömdes 1987 till två års fängelse för grov misshandel efter att ha huggit ner en man på öppen gata.

■ ■ Ett brutalt rån i norska Stavanger 2004 då en polis dödades kopplas till Naserligan. Rånbytet i Stavanger blev omkring 50 miljoner norska kronor och ligaledarens livvakt dömdes till 15 års fängelse för inblandning i rånet. Förra året bytte bossen Naser Dzeljilji namn.
Källor: Polisen, Aftonbladet