Granateld nära Donetsks flygplats

NYHETER

Ihållande granateld hörs nära Donetsks flygplats, uppger vittnen enligt Reuters.

Därmed fortsätter överträdelserna av den vapenvila i Ukraina som trädde i kraft i fredags.

Regeringsstyrkor och proryska rebeller har av och till kämpat intensivt om flygplatsen i Donetsk i flera månader – själva staden hålls av rebeller, medan flygplatsen kontrolleras av Kiev-sidan.

Själva flygplatsen är nu evakuerad, och på söndagsmorgonen strider man om ett militärområde bredvid, uppger rebellkällor enligt Reuters.

– Lyssna på vapenvilan, säger en prorysk krigare skämtsamt till nyhetsbyrån.

– Det är en riktig strid som pågår.

Hårda strider i Mariupol

Även under natten bröts vapenvilan. Då var det regeringsstyrkor som hamnade under artillerield i Mariupol, längre söderut.

En Reutersjournalist såg där en industribyggnad, en lastbil och en bensinstation i brand i ett område där hårda strider rasade mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister tidigare i veckan.

– Det har varit en artilleriattack. Vi har fått ta emot ett antal träffar, vi har inga uppgifter om skadade eller döda, sade en ukrainsk officer till nyhetsbyrån.

BBC rapporterade också om granateld från stadens östra utkanter, men att beskjutningen senare under natten hade klingat av.

Anklagelser på båda sidorna

Ukrainas och Rysslands presidenter Petro Porosjenko och Vladimir Putin talade i telefon på lördagseftermiddagen och var då överens om att vapenvilan i stort sett fungerade, enligt ett uttalande från Kiev.

Men även dessförinnan hade anklagelser kommit från både regeringshåll i Kiev och från rebelledare om att motsatta sidan brutit eldupphöret.

En representant för Ukrainas försvarsdepartement sade att rebellerna utfört flera provokationer, medan en representant för rebellerna i den självutropade folkrepubliken i Donetsk påstod att ukrainsk militär har avfyrat flera raketer, rapporterar AFP.

Kriget i Ukraina har sedan i våras krävt cirka 2 600 liv.

TT