Asteroiden Pitbull närmar sig jorden i kväll

Klockan 20:18, svensk tid, passerar bumlingen jorden

Foto: NASA
NYHETER

På söndagskvällen kommer asteroiden Pitbull att passera våra satelliters omloppsbanor – på bara några hundra mils avstånd.

Strax efter klockan åtta, svensk tid, beräknas bumlingen dundra fram över jorden.

– Det är långt innanför månens bana och det brukar man betrakta som väldigt nära, säger astronomen Peter Linde till Aftonbladet.

Klockan 20:18, svensk tid, kommer asteroiden 2014 RC att passera nära jorden, skriver TT.

Av astronomer kallas himlakroppen för Pitbull och dess avstånd från en del av våra satelliters omloppsbanor kommer att vara runt 400 mil när den åker förbi jorden på söndagen.

Himlakroppens minsta avstånd till jorden kommer att vara 4 000 mil, vilket motsvarar en tiondel av avståndet till månen. Många av de satelliter som vi använder oss av till vardags finns ungefär 3 600 mil från jorden.

– Det är långt innanför månens bana och det brukar man betrakta som väldigt nära. Men asteroiden är inte i närheten av att kollidera med jorden och kommer inte att göra det. Det är sällsynt att asteroider kommer innanför månens radie. Det är dock inget som man ska vara orolig över, säger Peter Linde, astronom och ordförande i det astronomiska sällskapet Tycho Brahe, till Aftonbladet.

Har en diameter på 18 meter

Pitbull är lika stor som en större villa med sina 18 meters diameter och den bedöms vara i samma klass som den asteroid som exploderade över Ryssland förra året. Den asteroiden resulterade i en chockvåg som motsvarade tiotals Hiroshimabomber, skriver TT.

Trots detta behöver man inte vara rädd för att Pitbull ska påverka jorden negativt på något sätt, enligt USA:s rymdstyrelse Nasa.

"Detta himlaobjekt verkar inte vara något hot mot jorden eller satelliterna, men den nära passagen skapar en unik möjlighet för forskare att studera och lära sig mer om asteroider", meddelar Nasa från Kalifornien.

Enligt Peter Linde kan vi lita på Nasas ord.

– Det kommer inte att hända något, men det är väldigt nära. Det är absolut i vår närhet, säger han och fortsätter:

– Den här sortens objekt är så pass små och svåra att upptäcka lång tid i förväg. 2014 RC upptäcktes den 31 augusti och bedöms vara runt 20 meter i storlek. Så små objekt kan man inte se förrän de är nära oss. Om den här sortens objekt skulle hamna på jorden, vilket den inte kommer att göra, kommer det att få väldigt kraftiga effekter.

Kan orsaka globala katastrofer

Huruvida en asteroid kolliderar med jorden eller inte beror på vilka banor den tar. 2014 RC, eller Pitbull, har en bana som ligger nära jorden.

De flesta större asteroider rör sig i banor som ligger långt från jorden, men en del asteroider får andra banor som närmar sig jorden. Asteroidbältet ligger relativt nära Jupiter, vars starka gravitationskraft kan skapa störningar så att asteroiderna får en annan bana – vilket kan innebära kollisionsrisker för de planeter som finns omkring.

– De större asteroiderna, de som verkligen är farliga, skulle orsaka globala katastrofer om de kolliderade med jorden, vilket har skett många gånger i jordens historia. Det mest kända fallet är utrotningen av dinosaurier för 65 miljoner år sedan, säger Peter Linde.

Han understryker att man inte kommer att kunna se Pitbull när den dundrar fram över jorden under söndagskvällen.

– Det är endast med större teleskop som man kan se den och då syns den under väldigt kort tid. Den rör sig snabbt över himlavalvet eftersom den är så nära oss.