Uppgifter: Natoländer skickar vapen till Ukraina

Förnekas av norska och amerikanska försvaret

1 av 4
NYHETER

Enligt nyhetsbyrån Reuters har flera Natoländer, bland annat Norge, beslutat att skicka vapen till Ukraina.

Något som förnekas av både Norge och USA.

Enligt Yuri Lytsenko, rådgivare till Ukrainas president Petro Poroshenko, togs beslutet under Natos möte i Wales.

Länderna som skickar vapen är Norge, USA, Frankrike, Italien och Polen.

Poroshenko publicerade uttalandet på sin Facebook-sida, men gav inga ytterligare detaljer om överenskommelsen. Uppgifterna har inte bekräftats från andra håll.

Nato har tidigare varit tydliga med att försvarsalliansen inte kommer skicka vapen - men har samtidigt öppnat upp för att enskilda medlemsländer kan stödja Ukraina, skriver Reuters.

Norsk förvirring

Enligt NRK kommer uppgifterna som en nyhet för det norska försvarsdepartementet. Presstalesman Lars Gjemle säger till NRK att det "förmodligen rör sig om ett missförstånd".

– Det är i strid med norsk lag att sända vapen till ett land som befinner sig i inbördeskrig, säger han.

Gjemle betonar att man inte kommer att sända vapen till Ukraina. Däremot kommer Norge att delta i en militärövning i landet under hösten, där "militära rådgivare" deltar.

– Även om vi inte kallar de rådgivare blir deras funktion att bidra till att hjälpa det ukrainska försvaret till att bli bättre, säger Gjemle till NRK.

Även USA förnekar att vapen är på väg att skickas till Ukraina.

– Inget amerikanskt erbjudande om dödlig assistans har gjort till Ukraina, sade en anonym myndighetskälla till Reuters.

Nato har inte kommenterat uppgifterna.

Strider under söndagsmorgonen

Under natten rapporteras strider ha blossat upp i närheten av hamnstaden Mariupol, trots den överenskomna vapenvilan från i fredags. Under natten hördes även artillerield i närheten av Donetsk. Striderna fortsatte, enligt Reuters, under söndagsmorgonen.

En Reutersjournalist såg där en industribyggnad, en lastbil och en bensinstation i brand i ett område där hårda strider rasade mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister tidigare i veckan, skriver TT.

– Det har varit en artilleriattack. Vi har fått ta emot ett antal träffar, vi har inga uppgifter om skadade eller döda, sade en ukrainsk officer till nyhetsbyrån.

Kriget i Ukraina har sedan i våras krävt cirka 2 600 liv.

Texten uppdateras