"Han sa att han hade fått ett stort arv"

Vännerna om mördade 63-åringen: Han kände sig hotad

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
NYHETER

TOMELILLA/STOCKHOLM. En 17-årig pojke misstänks för mordet på en 63-årig man i Tomelilla i helgen.

Offrets vänner tror att motivet var pengar.

– Han sa nyligen att han hade fått ett stort arv, säger Peter Andersson som var bekant med den döde.

Sent i lördags eftermiddag fick polisen uppgifter om att det skulle finnas en död man i en bostad i centrala Tomelilla. En person på orten fick kännedom om brottet och larmade då polisen.

– Personen stoppade en polispatrull på gatan och åkte med dem till huset där de hittade kroppen, säger en källa med insyn i ärendet.

Polisen förtegen

Det är i nuläget oklart hur den mordmisstänkte pojken har ställt sig till anklagelserna i de första förhören.

– Han blev förhörd sent i går men vad som framkommit vill vi i nuläget inte gå ut med, säger Marie Keismar, vakthavande befäl på Skånepolisen.

Den 63-årige mannen identifierades under natten mellan lördag och söndag. Hans anhöriga är underrättade om dödsfallet, enligt polisen.

Tekniska fynd i huset

Enligt vad Aftonbladet erfar ska 63-åringen ha slagits ihjäl med ett tillhygge. Polisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Det är inget vi vill kommentera i nuläget. Jag kan dock berätta att vi gjort vissa tekniska fynd på platsen, säger Marie Keismar.

Många i Tomelilla är chockade över det som hänt.

– Det är för jävligt att någon har gett sig på just honom. Han hade problem att gå och därför också svårt att försvara sig, säger Peter Andersson som var bekant med 63-åringen.

”Ett arv på 800 000 kronor”

Människor som Aftonbladet pratar med beskriver  mordoffret som en snäll person.

– Han gjorde aldrig en fluga förnär och hälsade alltid på folk när han var ute, säger Susanne Sjögren som också kände 63-åringen.

Peter Andersson har en egen teori om vad som kan ligga bakom dådet. Han tror att motivet var

pengar.

– Han sa nyligen att han fick ett stort arv på runt 800 000 kronor. Jag tror att det var pengarna som den misstänkte var ute efter, säger han.

”Rädd för att gå hem”

Det var enligt vännerna allmänt känt i samhället att 63-åringen ska ha haft gott om pengar. Mannen uppges ofta ha haft större summor kontanter på sig när han gick på stan.

– Han hade lösa sedlar i bröstfickan och ibland öppnade han plånboken och räknade pengarna öppet. Jag sa till honom flera gånger att det inte var bra att göra så, säger Susanne Sjögren.

En vän Aftonbladet talat med berättar att 63-åringen hade blivit rånad flera gånger. Den senaste veckan ska han ha känt sig hotad.

– När jag träffade honom i onsdags var han rädd för att gå hem. En person fick följa honom hela vägen hem, säger vännen som vill vara anonym.