S KU-anmäler Peter Norman

1 av 5
Peter Norman förnekar att han har haft någon yrkesmässig relation med LRF:s stjärnlobbyist: ”Vi är vänner”
NYHETER

Socialdemokraterna anmäler finansmarknadsministern Peter Norman (M) till Konstitutionsutskottet efter att Aftonbladet avslöjat att han sms:at med en stjärnlobbyist om ett mångmiljardpaket till landsbygden i vårbudgeten.

– Vi kräver att KU tittar på om det varit en jävssituation, säger Jörgen Hellman (S).

Sms:et skickade Peter Norman den 9 april, samma dag som finansminister Anders Borg (M) presenterade vårbudgeten, som bland annat innehöll ett flerårspaket till landsbygden på hela 36 miljarder.

”You owe me big time”, skrev Norman till stjärnlobbyisten på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som han erkänt att han har en privat relation med. Enkelt översatt: ”Du är skyldig mig en stor gentjänst”.

”Inte svenska sättet att bedriva politk”

I efterhand har han sagt att det var dumt att skicka sms:et, och att han ångrar det. Men experter som Aftonbladet talat med menar att ministern kan ha varit jävig i och med kontakten med stjärnlobbyisten.

Finansmarknadsministern var även med när beslutet om miljardpaketet till landsbygden antogs.

– Har han deltagit i processen och känner personen kan man hävda att det är vänskapsjäv eller delikatessjäv, sa Folke Johansson, professor i statsvetenskap till Aftonbladet i helgen.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jörgen Hellman (S) väljer därför att anmäla finansmarknadsministern till riksdagens konstitutionsutskott, för att få saken prövad.

– Jag sitter till vardags i finansutskottet och har följt när Anders Borg först pratade om att landsbygden inte ska få några branschstöd, och hur politiken sedan ändrades. När man sedan läser om detta är det klart att det måste ses över om ministern varit jävig. Har han deltagit, och försökt att påverka det här beslutet, och vad har han fått för det? säger Jörgen Hellman.

Han förtydligar att han inte tycker att det är något problem att politiker har relationer med personer och organisationer inom sitt ämnesområde.

– Men är det frågan om jäv bör det tittas närmare på. Att sms:a så efter ett regeringsbeslut känns inte som det svenska sättet att bedriva politik.

”Bra att KU granskar”

I anmälan kräver han att den eventuella jävssituationen utreds. Han kan inte kräva något från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i sin anmälan, men vill ändå uppmana Reinfeldt att fundera över om Peter Norman kan fortsätta som minister om han varit jävig.

– Det viktiga är att titta på om det varit en jävssituation och vad den i så fall har innehållit. Vi ska ha en hög integritet när det gäller statsförvaltning, men jag förutsätter också att Reinfeldt har haft ett långt samtal med Norman om att det här inte är lämpligt.

Aftonbladet har sökt Peter Norman, men utan framgång.

– Det är bra att KU granskar detta, säger hans pressekreterare Victoria Ericsson.

ARTIKELN HANDLAR OM