Nu kommer regnet

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på västkusten

1 av 2
NYHETER

Nu drar regnet in över Sverige.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på västkusten, som väntas få rejäla mängder av regn och åska i veckan.

– Det kan komma upp till 35 millimeter regn i de här områdena, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till Aftonbladet.

Efter varma och soliga sensommardagar drar nu regnväder in över landet.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning på västkusten och det är framför allt områden på Bohusläns kust och ner mot Göteborgsområdet som kommer att drabbas av regn, åska och kallare väder i början av veckan.

– Det kan komma upp till 35 millimeter regn i de här områdena, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till Aftonbladet.

Svalare temperaturer och regnskurar

Regnvädret började dra in över västkusten och delar av Skåne redan under söndagseftermiddagen. Enligt SMHI kan fler områden i Sverige vänta sig svalare temperaturer och regnskurar i veckan.

– Det kommer att trycka på mer. I morgon (läs: måndag, reds. anm.) blir det ostadigt väder i Götaland och Svealand med regn av och till under dagen, säger Sandra Andersson.

Det mesta av regnet kommer sedan att gå upp över Norge, för att sedan vända om och dra in över Sverige igen.

Enligt Sandra Andersson kan vi vänta oss regn av och till, men inga heldagsregn.

– Det finns chanser för att solen kan bryta igenom i Götaland och Svealand. Det ser ut att bli blandat väder där, säger hon.

Osäkert efter onsdagen

Det ostadiga vädret kommer att hålla i sig på måndagen och tisdagen. Götaland och Svealand kommer att bjudas på en ökad molnighet med regn av och till. Norra Norrland kommer också att få en ökad molnighet.

– Men det rör sig om enstaka skurar. På onsdagen rör sig regnet bort från landet. Det ser ut att stabiliseras och solchanserna ökar igen, säger Sandra Andersson.

Hur vädret kommer att bli efter onsdagen är osäkert. Som det ser ut nu kommer vädret dock att fortsätta att stabiliseras och på flera håll i landet kommer det att finnas chanser till sol.

– Temperaturerna kommer att ligga på uppåt 20 grader i Götaland och Svealand, säger Sandra Andersson och fortsätter:

– Men den prognosen är väldigt osäker. Det kan bli en annan vändning. Ett nytt regnväder kan röra sig in över landet och då blir det lägre temperaturer. Det är osäkert om det blir mer sensommarväder eller om det blir höstrusk.

Hur mycket av sensommaren kommer att finnas kvar nu?

– Det är väldigt osäkert. Även om det blir kyligare väder är det inte helt omöjligt att det vänder. Det är lite fifty-fifty, beroende på om vädret fortsätter att stabiliseras eller om det blir regnväder. Man får hålla tummarna om man tycker om soligt väder, för efter onsdagen kan det bli bättre väder igen, säger Sandra Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM