Statsvetare: Taktik att partiledarna höll med varandra

1 av 4
NYHETER

Temperaturen höjdes aldrig riktigt i tv-duellen mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

Statsvetaren Jonas Hinnfors fastnade vid taktiken att partiledarna höll med varandra flera gånger.

– Fredrik Reinfeldt har ändrat sin framtoning, han försökte skapa en slags närhet mellan blocken, säger han.

Lugnet mellan statsministerkandidaterna i SVT:s tv-duell gick inte att missa.

Det höga tonläget från förra veckans debatter, med rekvisita och yvigt kroppsspråk, var som bortblåst på söndagskvällen. Enligt statsvetaren Anders Sundell la både Reinfeldt och Löfven ovanligt lite av talartiden på att kritisera varandra.

Mellan 20 och 25 procent av den timslånga debatten lades ner på kritik från de båda statsministerkandidaterna. I tidigare debatter har kritiken mot motparten legat på 50 procent av tiden, enligt Sundells beräkningar.

Samma sak reflekterade Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, över.

– Förra veckan var de i luven på varandra, nu var de mycket lugnare. Fredrik Reinfeldt hade ändrat framtoning. Han sa flera gånger att han höll med Stefan Löfven.

”Inte är ett så farligt val”

Hans teori är att det hela är ren taktik.

– Man kan ifrågasätta varför Fredrik Reinfeldt gör så. Att skapa en slags likhet mellan partierna kanske är för att visa att Alliansen inte är ett så farligt val för väljarna. Väldigt ofta framstod det som att man egentligen tycker väldigt lika.

Stefan Löfven var något ettrigare, tycker Jonas Hinnfors.

– Men även han hade en mycket lugnare stämning. Det är ett sätt att visa seriositet.

Allra tydligast var likheterna i det första ämnet för tv-duellen: vapenexport. Men också i det sista ämnet, integration.

– Där gjorde de inga utfall mot varandra. Och det är ju för att de två partierna är de som står för den utrikespolitiska linjen i svensk politik. I integrationsfrågan var det också tydligt hur oerhört lite de vill ta strid med varandra.

Att partiernas skillnader försvinner kan låta som en lugnande strategi, men i slutändan är det en förlust för båda de stora partierna, säger Hinnfors.

– Då får de mindre partierna plats att nagga i kanten. Det kan vara farligt för båda partierna.

Lyckades inte visa visioner

Några frågor blev trots det svettiga för båda partiledarna.

För Stefan Löfvens del var det bland annat kärnkraftsfrågan, anser Jonas Hinnfors. Den samarbetspartner som Löfven bjudit in allra tydligast vid regeringsskifte är Miljöpartiet, som vill avveckla kärnkraften. Löfven har sagt att han också vill det, men inte i en takt som hotar svensk industri.

Fredrik Reinfeldt tog därför tillfället i akt att pressa Löfven på hur ett avvecklande egentligen skulle gå till.

Stefan Löfven passade på att ifrågasätta Reinfeldt och Alliansen om de nedåtgående resultaten på skolområdet, och den höga arbetslösheten i landet.

– Båda klarade av att hålla det till ett civiliserat samtal. Men vill man att väljarna ska se två statsministerkandidater som skiljer sig åt i visioner så kan jag inte säga att de lyckades. De var inte bra på att gestalta de stora skillnaderna, säger Jonas Hinnfors.

Var det någon av dem som vann duellen?

– Det går nog inte att utse någon vinnare här. Reinfeldt var lugnt analytisk utan att bli raljant, som han annars kan bli. Löfven lyckades vara lite mer offensiv än vanligt. Men ingen av dem hade sin starkaste dag.

FAKTA

Här var de överens:

Vapenexport

Löfven och Reinfeldt var överens om att Sverige ska tillverka och exportera vapen, men att det måste bli svårare att göra det till diktaturer. De hänvisade båda till att frågan utreds.

Integration

Både S-ledaren och M-ledaren var tydliga med att Sverige ska stå öppet och ta emot flyktingar från krigshärjade länder. Båda var överens om vikten av att de som kommer hit får möjlighet att arbeta.

Här var de inte överens:

Skolan

Löfven anklagade Reinfeldt för att ha satsat tjugo gånger mer pengar på skattesänkningar än på skolan. Statsministern försökte tona ned skillnaderna och menade att det är S som anpassat sig till Alliansens linje.

Jobben

Här gick Reinfeldt till attack och menade att S-politiken leder till 80 000 färre jobb som ersätts med arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Löfven ilskande till och hänvisade flera gånger till att arbetslösheten är högre i dag än när Alliansen kom till makten.

Regeringsfrågan

Reinfeldt lyfte fram att det bara finns ett sammansvetsat regeringsalternativ i Sverige som står mot en splittrad opposition. S-ledaren kontrade med att det är ansvarslöst att bara ha en plan inför valet. Han menade att han kommer att ta ansvar och bilda en handlingskraftig regering efter en