Drottningens oro: Självständigt Skottland

Har suttit i krismöte med premiärminister Cameron

1 av 2 | Foto: AP TT
Drottning Elizabeth II har suttit i krismöte med premiärminister Cameron inför omröstningen om Skottlands självstyre.
NYHETER

Om tio dagar röstar Skottland om sin självständighet och för första gången leder ja-sidan.

Nu växer oron hos drottning Elisabeth II.

Hon har haft ett krismöte med premiärminister David Cameron om sina farhågor för den 300-åriga unionens varande.

Under helgen presenterades en opinionsmätning där ja-sidan för ett självständigt Skottland för första gången har övertaget.

47 procent är för medan 45 procent är emot, enligt en Yougov-mätning som publicerades i The Sunday Times.

Något som har fått drottning Elisabeth II att oroa sig för sitt rikes framtid.

Under måndagen pryds flera brittiska tidningar av braskande rubriker. Daily Mirror pryder första sidan med rubriken ”Låt mig inte vara unionens sista drottning” tillsammans med en bild på Elisabeth II.

Möte med premiärministern

Oron uppges vara stor i hovet efter ja-sidans framsteg, enligt Daily Mail. Hon ska under gårdagen ha haft ett möte med premiärminister David Cameron och enligt Daily Mail är hon stark motståndare till ett självständigt Skottland.

Och enligt unionsvänliga parlamentsledamöter.

– Det finns ett starkt motstånd mot monarkin inom det Skotska nationalpartiet, säger före detta försvarsminster Liam Fox enligt Daily Mail.

– Du kan sätta dina sista slantar på att så snart de får sin självständighet kommer deras nästa mål vara att göra Skottland till en republik.

Enligt det brittiska hovets talesmän håller sig drottningen neutral i alla politiska frågor. Men källor inom hovet vittnar om oron:

– Du behöver inte vara ett geni för att förstå att drottningen är för unionen. Är påven katolik? säger en källa enligt Daily Mail.

Handlingsplan från London

En annan berättar opinionsmätningen skakade om kungahuset:

– Alla har hela tiden sagt att det kommer att lösa sig men nu sprider sig en stor oro.

Den Londonledda nej-kampanjen ”Better Together” är också skakad efter ja-sidans framgångar. Storbritanniens finansminister George Osborne signalerar efter mätningarna nya eftergifter, skriver TT.

– Under de närmaste dagarna kommer ni att få se en handlingsplan för att ge mer makt till Skottland, säger han till BBC, syftande på resultat som väntas från pågående förhandlingar i parlamentet i London.

– Mer makt över skatter och finanser. . . mer kontroll över utgifter, sociala avgifter och mycket annat.

FAKTA

Självstyre sedan 1999

Liksom andra delar av Storbritannien har Skottland redan långtgående självstyre. Tony Blairs Labourregering inledde efter valet 1997 en process som två år senare resulterade i ett regionalt parlament i Edinburgh.

Politikerna i Edinburgh rår nu över exempelvis välfärd, utbildning och jordbruk. Utrikes- och grundläggande finanspolitik har behållits av London, men skottarna har lovats att så sakteliga få mer att säga till om även inom Storbritannien.

Källa: TT