SD-toppen: Ett felaktigt agerande

Foto: TT
Christoffer Dulny, förstanamn på Sverigedemokraternas lista i Stockholm.
NYHETER

"Araber har våldsammare gener".

Det och mängder med andra rasistiska inlägg gjorde Sverigedemokraternas förstanamn i Stockholm, Christoffer Dulny, anonymt på sajter som Avpixlat.

Det avslöjar Expressen i samarbete med Researchgruppen i dag.

Christoffer Dulny har varit pressekreterare på riksdagskansliet, är politisk samordnare hos SD-ledaren Jimmie Åkesson, ordförande för SD i Stockholm och partiets förstanamn till kommunfullmäktige.

Hetsar mot invandrare

Expressen och Resarchgruppen avslöjar nu att Dulny registrerat anonyma kommentarskonton på Avpixlat och Politiskt inkorrekt där han i mängder av inlägg och mejl skriver hatiskt om muslimer, romer och invandrare generellt.

Under pseudonym skriver han bland annat att "araber har våldsammare gener", och att "invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc".

Dulny säger till SVT Nyheter:

– Jag vet att jag har skrivit en hel del av det som tillskrivs mig. Jag kan dock inte kommentera om jag har skrivit allting. Jag håller på att gå igenom det nu för att se vad jag har skrivit.

– Det har helt och hållet varit ett felaktigt agerande att kommentera anonymt under ett påhittat namn, säger han vidare och uppger att han kommer att komma med en ursäkt.

"Skickat vidare TT-artikel"

På frågan om han har rasistiska åsikter han inte kan står för som politiker svarar han:

– Nej det skulle jag inte vilja säga. Jag kan hålla med om, och beklaga, att en del av de här formuleringarna kan ses som det. Men jag försöker nyansera bilden, som till exempel det här att jag skulle ha skrivit att araber har våldsammare gener. Det är ju endast en TT-artikel som jag skickat vidare.

Magnus Persson, nyhetschef på TT, säger till Aftonbladet att han inte förstår vilken artikeln Dulny syftar på.

– Jag hittar ingen sådan artikel, och det faller ju på sin egen orimlighet. Vi försöker nå honom för att få fram vad det är han menar.

SD:s pressekreterare Henrik Vinge säger till Aftonbladet:

– Vi håller på att titta på det där just nu. Jag kände inte till det tidigare, men vi kommer att uttala oss senare i dag om det här. Förmodligen har man en dialog med honom om detta.

Fridolin: "SD måste bestämma sig"

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger till Aftonbladet:

– Hur ska SD ha det? Ena dagen betalar de dyrt för TV-reklam som bedyrar att man inte är rasister. Nästa dag säger Jimmie Åkesson att de som flyr krigets Irak är barn - de ska ändå ut. Ena stunden kallar man rasism för oacceptabelt, nästa stund delar en tredjedel av kandidaterna nazistiska länkar.

– Ena sekunden säger man att rasism är vidrigt, och andra sekunden sprider egna ordföranden hat på rasistsajter. SD försöker polera sin yta, men hur länge man än polerar blänker det ändå brunt. SD måste bestämma sig.

Aftonbladet söker Christoffer Dulny.

ARTIKELN HANDLAR OM