Farlig krabba hittad vid Ringhals

Foto: WIKIPEDIA
Liocarcinus Marmoerus, eller som den heter på svenska Blåaskrabba.
NYHETER

Ett andra exemplar av blåskrabba har hittats på Västkusten.

Krabban, som är av invaderande typ, riskerar att allvarligt störa den befintliga miljön för andra arter genom att äta upp både yngel, rom och ägg.

Krabban påträffades vid provtagningar utanför Ringhals och fanns mitt i en hög av blåmusslor.

– Sannolikt har den kommit med ballastvattnet från en båt. Och det torde inte vara den enda som åkt med i så fall. Fanns det både honor och hanar med och de överlever vintern kan det finnas en massa blåskrabbor nästa sommar, säger Matz Berggren, vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

I början av sommaren uppmanade Matz Berggren och hans kollegor alla krabbmetande barn och deras föräldrar att att hjälpa forskarna att spana efter de nya arterna och rapportera eventuella fynd.

– Vi har fått in drygt 70 mejl med bilder. Men ingen av dem var blås- eller penselkrabba. Ett par var däremot andra ovanliga arter som vi kunde konstatera håller till i nya områden, säger Matz Berggren.

Den blåskrabba som nu hittats ska transporteras till Kristinebergs forskningsstation där den bland annat ska DNA-testas för att om möjligt kunna avgöra hur den transporterats till den svenska kusten.

TT