Anmäler BB Sophia efter kvinnas död

1 av 2 | Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / TT
BB Sophia.
NYHETER

Kvinnan hamnade i koma efter en förlossning på BB Sophia i Stockholm och dog senare.

Nu anmäls kliniken av hennes make, rapporterar SVT:s ABC.

– Vi känner att vi vill få det här ordentligt utrett. Det finns brister här, det är vår inställning, säger hans advokat Michael Lindblom till Aftonbladet.

Kvinnan, som var i 30-årsåldern, fick ett misstänkt hjärtstopp efter sin förlossning och hamnade i koma.

Hon avled senare.

Anmäls av pappan

Inför starten av BB Sophia i april i år fanns farhågor eftersom kliniken bedömdes ha brister i tillgången på intensivvårdsresurser och Stockholms läns landsting kritiserades för att ha skrivit avtal med kliniken.

Under en pressträff efter kvinnans död sa BB Sophias verksamhetschef Michael Algovik att händelseförloppet hade kunnat inträffa var som helst och att man inte ser några brister i den intensivvård kvinnan fick. Samtidigt välkomnade han en oberoende granskning.

Nu anmäler kvinnans make kliniken till Inspektionen för vård och omsorg, skriver SVT:s ABC.

Ger annan bild

Han delar inte beskrivningen av förlossningen som ansvariga för kliniken ger. I stället menar mannen, som också är pappa till barnet, att förlossningen var betydligt mer dramatisk och beskriver att kvinnan vid ett par tillfällen ska ha ropat på hjälp eftersom hon inte fick någon luft.

Mannens advokat uppger att det var maken som upptäckte att kvinnan var medvetslös och att det dröjde innan personalen reagerade. Tre, fyra minuter hade gått innan det upptäcktes, enligt maken.

– Han upplever det som att det var tumultartat där inne, och inte alls att de hade kontroll över situationen som de beskriver, säger hans advokat Michael Lindblom till Aftonbladet.

Barnet fick efter forlossningen förförra veckan föras till Karolinska sjukhuset för intensivvård, men kunde under måndagen komma hem till pappan.

– Vi vet inte om händelseförloppet med mamman har gett skador på barnet. Det är för tidigt att svara på ännu, säger advokaten.