Partierna drabbade samman i skolan

1 av 5
NYHETER

I dag debatterades en av valets stora frågor – skolan.

Politiker från landets åtta riksdagspartier ställdes mot väggen.

Dessutom kommenterade en skolklass på Sankt Eskils Gymnasium i Eskilstuna politikernas utspel i vår direktrapport.

Den 9 september kallas Skolans Dag av fackförbundet Lärarnas riksförbund (LR), och det här året uppmärksammas dagen extra med en stor skoldebatt, inför söndagen då Sverige går till val.

Skolan är en av de viktigaste valfrågorna, har flera opinionsmätningar visat.

De åtta riksdagspartierna skickade varsin representant för att debattera skolfrågorna, och Aftonbladet sände debatten live.

Frågorna var många och ställs av bland annat elever via Skype.

Mobilfri skola

Fackförbundet skriver i dag på DN Debatt att 89 procent av väljarna vill förbjuda friskolor att ta ut vinst eller tvinga bolag att återinvestera vinster i verksamheten.

Och regeringen har just presenterat en ordningsutredning som förra LR-ordföranden Metta Fjelkner har gjort på uppdrag, där hon bland annat föreslår mobilfria skolor. Förslaget går ut på att skolan får rätt att samla in elevernas mobiltelefoner innan lektionerna börjar, för att öka studieron.

– Det är alldeles för många elever som inte koncentrerar sig på lektionen där för att de spelar på sina mobiler eller är aktiva på sociala medier, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till SVT.

Utredningen har Fjelkner gjort efter de senaste Pisaundersökningarna, som visat på bottenresultat för svenska skolor, och att stök och sen ankomst är vanligare i svenska skolor än i andra OECD-länder.

Direktrapport från skolklass

Ibrahim Baylan, S skolpolitiska talesperson, har inget emot förslaget i sig, men tycker inte att sådan ”symbolpolitik” hjälper mot de sjunkande skolresultaten.

Björklund sa under debatten bland annat att Alliansen vill ge lärare mer befogenheter. Då fick han svar på tal från Baylan:

– Du har haft makten att ändra på det här i åtta år, men det har inte hänt någonting.

Både Björklund och Baylan deltog i skoldebatten på Norra Latin i Stockholm liksom Tomas Tobé (M), Gustav Fridolin (MP), Rossana Dinamarca (V), Ulrika Carlsson (C), Annika Eclund (KD) och Richard Jomshof (SD).

Samtidigt som Aftonbladet sände debatten kommenterade en skolklass från Sankt Eskils Gymnasium i Eskilstuna hur politikerna sköter sig i debatten.

ARTIKELN HANDLAR OM