SD-toppen avgår efter rasistinlägg

Foto: TT
Christoffer Dulny, förstanamn på Sverigedemokraternas lista i Stockholm.
NYHETER

Christoffer Dulny, SD:s förstanamn i Stockholm, avslöjades med rasistiska anonyma nätinlägg.

I dag avgår han.

– Jag vill inte vara en belastning, säger han i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas förstanamn i Stockholm Christoffer Dulny skrev under diverse pseudonymer på nätet rasistiska inlägg på olika sajter, som Avpixlat, avslöjade Expressen och Researchgruppen i går.

Åtta avhoppare

SD:s medlemsutskott meddelar i dag att åtta olika kandidater över hela landet avsäger sig sina kandidaturer. Fem av dem uppmanas av utskottet att avgå, medan tre sägs avgå frivilligt, däribland Dulny, som under dagen meddelat partiet att han avsäger sig sina kandidaturer och förtroendeuppdrag.

Christoffer Dulny kommenterar i ett pressmeddelande:

– Mot bakgrund av den uppkomna situationen och vad som ligger i partiets bästa och det framtida arbetet i Stockholms stadshus har jag landat i att lämna mina uppdrag i partiet. Partiet har ett viktigt arbete framöver i Stockholms stadshus som ny politisk kraft och jag vill inte på något sätt vara en belastning i detta mycket viktiga arbete.

Söder kritiserar avslöjandena

Partisekreterare Björn Söder kommenterar:

– Det är positivt att vi nu har bättre kännedom om dessa kandidaters förehavanden, så att personer vars åsikter inte passar i vårt parti kan avpolletteras. Vi beklagar dock att uppgifterna inte presenterats tidigare. Varför Expressen och deras partners i vänsterextrema Researchgruppen valt att inte presentera dessa uppgifter förrän veckan innan valet kan endast de svara på.

– Vi vill samtidigt vara tydliga med att vi inte kommer att acceptera försök från media och politiska motståndare att sprida en bild av att åsikterna hos ett fåtal ideologiskt avvikande kandidater skulle vara talande för alla våra 13 000 medlemmar och cirka 2500 kandidater.

"Minst 99 procent" klarat granskning

Enligt Söder har "minst 99 procent" av SD:s kandidater, trots "exceptionella granskningsmetoder i form av bland annat dataintrång, inte har kunnat beläggas med några rasistiska eller olämpliga åsikter". – Att problemet med rasistiskt färgade åsikter hos enstaka politiska kandidater inte är isolerat till Sverigedemokraterna har också visats av en rad avslöjanden kopplade till de övriga partierna. Både under denna valrörelsen och tidigare.

FAKTA

Sju SD-kandidater tvingas avgå – i dag