Teorin förstärkt: Blixtnedslag var grunden för liv

Foto: AP
Vulkaner och blixtnedslag var vanligt förekommande, och bidrar inte till bilden av jorden som något härligt ställe. I synnerhet sedan någon växtlighet självfallet inte var på plats.
Förrän det där blixtnedslaget.
NYHETER

Efter en närmast oändlig rad slumpmässiga turer är vi här nu.

Ett blixtnedslag för några miljarder år sedan kan ha varit starten på allt liv.

Teorin har funnits i 50 år – och nya forskningsrön stärker den.

När Stanley Miller för över 50 år sedan genomförde sina experiment lade han en viktig grund för teorin om att ett blixtnedslag var avgörande för all form av liv.

Enkelt förklarat tror forskarna att jorden var en ganska dyster plats innan livets uppkomst. Det fanns troligen bland annat vät- och metangas, men inget syre.

10 000 volt

Vulkaner och blixtnedslag var vanligt förekommande, och bidrar inte till bilden av jorden som något härligt ställe. I synnerhet sedan någon växtlighet självfallet inte var på plats.

Förrän det där blixtnedslaget.

– I experimentet ville man efterlikna hur jorden såg ut med den handfull ämnen som fanns. Därefter körde man en gnista med ungefär 10 000 volt i experimentmiljön och efter några dagar bildades faktiskt aminosyror, som är en av grunderna för liv, säger Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet.

I datormodell

Aminosyror är grundstenar i protein, som tillsammans med kolhydrater, fett och arvsmassebärande rna och dna, behövs för att skapa liv.

Nu har franska forskare i en datormodell genomfört experimentet igen där man kunnat räkna ut exakt hur varje kemisk reaktion gått till, enligt Vetenskapsradion.

En vetenskaplig artikel har presenterats i ansedda PNAS där forskarna från Sorbonne förklarat vad de kommit fram till.

Oerhört spännande, om man får tro Ulf Ellervik.

– Det är ingen kunskap vi har nytta av just nu, men det ger fler ledtrådar till hur livets molekyler kan ha uppstått en gång. Hur livet uppstod är ju en av de stora frågorna, och det kan ju hända att den här informationen så småningom går att använda till något helt annat. Det brukar det alltid kunna göra, säger han.

Andra teorier om hur livet uppstått har rört underjordiska vulkaner och meteoriter. Men blixtteorin, är numera den mest vedertagna.