Leif GW Persson: Jag vet varför Eklund anhölls

1 av 10
Anders Eklund dömdes för morden på Engla och Pernilla. Nu misstänks han för ett tredje mord.
NYHETER

Dubbelmördaren Anders Eklund sitter anhållen, misstänkt för mordet på 6-åriga Jasmina.

Pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson kontaktades av utredarna innan beslutet.

– Jag vet varför han sitter anhållen, men det kan jag inte berätta, säger han.

1997 försvann sexåriga Jasmina.

I 17 år har familjen levt i ovisshet.

I dag informerades de om att Anders Eklund, dömd för mordet på Engla Höglund och Pernilla Hellgren, har anhållits skäligen misstänkt för mord alternativt människorov, den lägre misstankegraden.

Leif GW Persson, pensionerad polisprofessor, visste om att anhållandet skulle ske.

– Jag har pratat med utredarna innan de tog det här beslutet och jag delar deras uppfattning. Det var mycket enkelt, de frågade hur jag skulle ha tänkt i samma situation. Jag svarade att det är alldeles självklart att jag skulle sett till att han hamnade i finkan, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Han känner även till detaljerna bakom beslutet att anhålla Eklund.

– Jag vet varför han sitter anhållen, men det kan jag inte berätta. Jag kan säga så här: om jag hade haft samma uppgifter hade jag också sagt att han skulle anhållas, säger han.

Är det uppgifter som kommit fram nyligen?
– Det svarar jag inte på. Jag vet varför och med tanke på omständigheterna hade det varit ett dåligt polisarbete att inte anhålla honom. Jag har mycket stort förtroende för de här poliserna, de tillhör landets bästa mordutredare.

GW: Eklund alltid intressant

Samtidigt finns det en mängd omständigheter kring Jasminas försvinnande som gör utredningen extra svårjobbad.

– Det är ett försvinnande. Vi har ingen kropp, ingen brottsplats så per automatik är det ett väldigt knepigt ärende. Dessutom, vilket inte gör det hela lättare, är det 17 år gammalt, säger GW.

Enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet ska Eklund ha varit "högintressant" i utredningen redan 2008.

Enligt åklagare Anders Brokelind har vissa "basfakta" samt nya förhör lett till att Eklund anhölls i går.

– En person som Eklund är ju alltid intressant. Han är ju faktiskt bunden och dömd för två mord. De har han ju faktiskt begått och erkänt. Där finns ingen tveksamhet, det är ingen Thomas Quick vi har att göra med - han är äkta vara. Då uppstår ju så klart frågan om han har gjort något mer, säger Leif GW Persson.

Han berättar att Eklund varit aktuell i samband med en mängd ouppklarade mord sedan han dömdes för morden på Engla Höglund och Pernilla Hägglund. Bland annat mordet på Malin Olsson, som hittades död bakom en grav på Östra kyrkogården i Göteborg 1994.

– Det var ett mycket sällsynt sexualmord. Jag slogs av att morden på Pernilla och Malin var påtagligt lika varandra. Mitt grundtips när Eklund åkte dit var att kolla honom i samband med det här. Men kollade honom, men han kunde inte bindas dit. Han var långtradarchaufför och åkte runt i landet. Men utredarna kom fram till att han sannolikt befunnit sig i Östersund vid tillfället, säger GW.

”Pröva de alternativ som finns”

Under åren har flera personer figurerat i utredningen kring Jasminas försvinnande.

Ulf Olsson, som 2005 dömdes för mordet på 10-åriga Helén i Hörby och mordet på Jannica Ekblad, 26, har varit misstänkt men sedan avförts.

Ulf Olsson var aldrig formellt misstänkt och tog sitt liv innan polisen hann förhöra honom.

Att Anders Eklund nu har anhållits betyder inte att man kommer att kunna binda honom till brott, poängterar GW.

– Eklund sitter där han sitter på grund av de uppgifter man fått i kombination med hans bakgrund. Han är en mycket farlig människa, ytterst primitiv och saknar helt empati. Nu har utredarna tillgång till honom och kan fråga olika saker. Men det behöver inte betyda att han är gärningsmannen. På varje skyldig gärningsman inom en mordutredning brukar det gå ett antal som suttit anhållna som sedan visat sig vara oskyldiga. Det ligger i sakens natur, men får pröva de alternativ som finns.

ARTIKELN HANDLAR OM