Berit, 86, måste flytta – friskoleföretag chockhöjer hyran

NYHETER

Stockholms stad sålde huset till ett friskoleföretag.

Då höjs 86-åriga Berit Spennares hyra – med 14 200 kronor i månaden.

”Vi bedriver ingen välgörenhetsverksamhet” skriver Anette Parts, vd för friskolebolaget, i ett mejl till DN.

Skogs- och jordbruksfastigheten Eknäs 3:1 har varit Berit Spennares hem i 30 år. Men nu Stockholms stad sålt fastigheten som omfattar 15 hektar i Haninge, söder om Stockholm, till friskoleföretaget Parts & Paomees AB, skriver Dagens Nyheter.

”Ansvarslöst”

Vd Anette Parts uppger för tidningen att hon anser att Stockholm stad agerat ansvarslöst och haft alldeles för låga hyror för många av sina hyresgäster.

”Det är självklart att hyresgästerna inte är glada. De trodde att paradiset att ha staden som ägare skulle vara för evigt”, skriver hon i ett mejl till DN.

För Berit Spennare innebär försäljningen av gården på Eknäs att hennes hyra nu kommer att gå upp när den nya ägaren marknadsanpassar hyran.

Från 5 800 kronor i månaden – till 20 000 kronor.

”Frågan är vart jag ska”

– Jag har haft ett fint liv här men nu är det slut. Jag varken kan eller vill bo kvar här. Frågan är bara vart jag ska ta vägen, säger Berit Spennare till DN.

Friskoleföretagets målsättningen med köpet är enligt Anette Parts att omvandla fastigheten till en del av Europaskolan som driver för- och grundskolor i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.