Skepp hittat på 11 meters djup - efter 170 år

Premiärministern: Historiskt ögonblick

1 av 11 | Foto: AP
NYHETER

HMS Terror och HMS Erebus lättade ankar 1840 för att hitta den mytiska Nordvästpassagen.

Men skeppen försvann.

Över 170 år senare har ett av dem nu hittats.

I flera hundra år försökte upptäckare och äventyrare att hitta den mytomspunna Nordvästpassagen, genvägen till Asien norr om Nordamerika. En av dem som försökte var Sir John Franklin som gav sig ut med skeppen HMS Terror och HMS Erebus samt en 128 man stark besättning på 1800-talet.

År 1840 försvann bägge båtarna spårlöst.

”Stort mysterium”

Kanadas premiärminister Stephen Harper kallade i går till presskonferens med jublande glada nyheter - ett av skeppen har hittats.

- Det här är ett historiskt ögonblick för Kanada. Det har ­varit ett av de stora kanadensiska mysterierna och som fascinerat forskare, historiker, författare och artister. Jag tror det här är en viktig dag i vårt lands historia, säger han enligt AP.

Skeppet hittades på ­elva meters djup nära ön Kung Williams land med hjälp av undervattensrobotar. Vilket skepp det är som hittats är oklart men eftersom de enligt forskarna är i extremt gott skick bör närmare undersökningar ge svar på den frågan.

Och förhoppningsvis även vad som hände ­besättning för över 170 år sedan.

Framgångsrik

Första gången ett skepp genomförde en framgångsrik segling genom Nordvästpassagen var norske Roald Amundsens resa i början av 1900-talet, skriver AP.