Kvinnorna som strider för IS

Bland kvinnorna som rekryterats till IS finns 20-åriga Aqsa Mahomodd från Glasgow.
NYHETER

Kvinnor som sökt sig till IS kan veta vem Jihad John är - mannen som halshögg James Foley och Steven Sotlofff.

Och bland kvinnorna som strider för IS finns 20-åriga Aqsa Mahomodd från Glasgow.

– Vår dotter är hjärntvättad, säger hennes föräldrar Muzaffar och Khalida Mahmood till CNN.

Inom Jihadistgruppen IS finns ett 60-tal brittiska kvinnor som tros vara baserade i staden Raqqa i Syrien.

Ett flertal av dem är aktiva inom IS kvinnliga Sharia-polisstyrka, al-Kanssaa-brigaden, skriver The Telegraph.

Kan känna brittiska bödeln

Styrkan är aktiva i syriska staden Raqqa, där IS har sitt huvudsäte. Och enligt det internationella centret för studier av radikalisering, ICSR, i London är majoriteten av de brittiska kvinnorna som rest till Syrien är mellan 18 och 24 år, skriver Telegraph.

Enligt IS tolkning av Islam får kvinnor inte strida men de tillåts att engagera sig i självmordsdåd.

Al-Kanssaa-brigaden består av enbart kvinnor, enligt the Telegraph får de runt 1000 kronor i månadslön. Kvinnornas arbetsuppgifter består i att se till att en strikt tolkning Sharialagarna tillämpas. Men även genom att undersöka burka-klädda kvinnor för att säkerställa att de inte är förklädda fiender, skriver The Telegraph.

Brigaden som framför budskap på engelska på Twitter tros bestå av en blandning av brittiska och franska medborgare.

– Med tanke på hur små de här nätverken är, vi vet att det är runt 500 manliga brittiska jihadister där ute, är det troligt att de här kvinnorna rör sig i samma kretsar som den brittiska mördaren som dödade Foley och Scott, säger Melanie Smith, utredare vid ICSR till the Telegraph.

”Hon är förledd”

Bland kvinnorna i al-Kanssa finns den 20-åriga Aqsa Mahmood som försvann från sin familj i Glasgow i november förra året och tog sig till Syrien där hon sedan gifte sig med en IS-soldat.

I förra veckan vände sig hennes föräldrar till CNN där de i tv bad sin dotter att återvända hem.

– Vår dotter är hjärntvättad och förledd och hon hjälper dem med etnisk rensning.

– Hennes sista meddelande var att ”Vi ses igen på domedagen...Jag kommer att ta dig till himmelriket, jag kommer att hålla din hand”, det var det hon sa. ”Jag kommer att bli en martyr”, sa hennes pappa Muzaffar Mahmood.

Dottern som läste vid universitetet och drömde att bli läkare beskrivs som en intelligent och snäll tjej. Föräldrarna är chockade över hennes radikalisering, tidigare vågade hon knappt gå ut när mörkret lagt sig.

– Vi vet inte vad som hände och hur hon kunde ändras så fort. Gud vet varför hon gör det här.

Aktiv på Twitter

Via sitt Twitternamn Umm Layth kopplas Aqsa Mahmood ihop med al-Khanssaa-brigaden. På Twitter framför hon IS budskap postar hon bilder på AK47:or och skriver om halshuggningar.

På en bild som hon lagt upp på tre andra brittiska kvinnor, Umm Haritha, Umm Ubaydiah och Umm Waqqas. Identiteten på de tre kvinnorna är okänt. Men utredare tror att Umm Ubaydiah, som enligt The Telegraph har svenska kopplingar, är den som ansvarar för al-Khanssaas konton i sociala medier, skriver the Telegraph.

Flera av kvinnorna inom IS använder Twitter för sina budskap.

Khadijah Dare från södra London har på Twitter skrivit att hon vill bli den första kvinnan som halshugger en västerländsk fånge i Syrien. När James Foley halshöggs firade hon hans död på Twitter.
En annan brittisk kvinna, hemmafrun Sally Jones, 45, som konverterat och gift sig med en IS-soldat i Syrien. På Twitter kallar hon sig Umm Hussain al-Britani. Där har hon önskat livet ur alla kristna: ”Ni behöver halshuggas med en trevligt trubbig kniv hängas upp på räcken i Raqqa... Kom hit så gör jag det åt dig”, skriver hon.

Bland flera av de yngre IS-kvinnorna används internet och sociala medier för att hålla kontakten med vännerna där hemma.

– De twittrar bilder på självmordsbälten men sen snackar de om mat och kläder och att de ska gå ut och annat skvallrigt. De gör normala tjejiga saker som att shoppa men mot en kontext av ett jihadistkrig. Det är bisarrt, säger Melanie Smith, på ICSR.