Leif GW: Eklund är intressant i flera fall

1 av 3
MÖRDADES. En lördagskväll i juli för 20 år sedan blev 16-åriga Malin Olsson osams med sina kompisar vid en bensinmack i Göteborg och lämnade bilen. Morgonen därpå hittades hon död.
NYHETER

Dubbelmördaren Anders Eklund är misstänkt för mordet på 6-åriga Jasmina i Sävsjö 1997.

Men det finns fler olösta fall av grov brottslighet där han är intressant, menar Leif GW Persson.

– Det är två som sticker ut, säger han.

I går avslöjade Aftonbladet att den livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund har anhållits som skäligen misstänkt för mordet på Jasmina, 6, som försvann från småländska Sävsjö 1997.

Men det kan finnas fler fall där Anders Eklund är intressant, säger Leif GW Persson, pensionerad polisprofessor som bland annat lett arbetet med cold cases, olösta grova brott.

”Så du hajar till”

– Ett, där jag lanserade Eklund, är Malinmordet i Göteborg. Anledningen till det är att modus operandi (tillvägagångssättet, reds. anm.) har stora likheter med Pernillamordet i Falun, säger Leif GW Persson.

Pernilla Hellgren mördades år 2000, men det dröjde ända till 2008 då Anders Eklund dömdes innan mordet fick sin upplösning.

– Fallen är kolossalt lika varandra, och det är en mycket ovanlig typ av brott. Det är så att du hajar till, säger Leif GW Persson.

Båda är klassiska sexualbrott, säger professorn, och i intet fall har man lyckats säkra sperma – vare sig på brottsplatsen eller i samband med offret.

Men det finns fler likheter.

– Hanteringen av offren, efter de dött eller blivit medvetslösa, är väldigt likartad, säger Leif GW Persson.

Men lastbilschauffören ­Eklund har kunnat visa upp en körjournal som säger att han vistats 100 mil från Göteborg när Malin mördades.

Finns 400 fall

Under onsdagen förhörs Anders Eklund om mordet på Jasmina, och den pensionerade polisprofessorn tror inte att det finns fler barnamord där Anders Eklund kan vara aktuell.

– När det gäller mord på barn så har vi faktiskt inte så många, det är i stort sett Jasmina, säger han.

Men det finns många andra mindre grova våldsbrott där Anders Eklund kan komma att bli intressant, enligt GW.

– Eklund är inte främmande för något när det kommer till sexuella övergrepp, det går säkert att hitta våldtäkter. Då talar vi om en betydligt större grupp brott än morden, säger han.

Polisen har redan konstaterat att det finns nästan 400 fall från slutet av 1980-talet till 2008 då han greps där Anders Eklund kan ha befunnit sig i närheten.

Bland dem finns flera mord och försvinnanden.

”Han är farlig”

Och Leif GW Persson berättar att arbetet med att koppla Anders Eklund till olösta sexualbrott redan har börjat.

– Det fanns ett stort intresse för Eklund så fort det blev klart, och det har väl kommit fram en del konstigheter.

Kommer han dömas för fler brott tror du?

– Släpper man ut honom så kommer han begå nya brott, men han blir nog sittande i evinnerliga tider. Han är en farlig människa. Anders Eklund har gjort ett djupt intryck på mig, säger Leif GW Persson.

FAKTA

Mer om morden på Pernilla och Malin

Pernillamordet

31-åriga Pernilla Hellgren kontaktades utomhus av Eklund. De var tidigare okända för varandra. Enligt hans egen utsaga pratade de med varandra en kort stund. Han följde sedan efter henne till fots och på avstånd. När hon nådde ett skogsområde kom han ifatt henne och knuffade henne till marken. Hon gjorde motstånd och lyckades vid något tillfälle komma ifrån honom men blev upphunnen och omkullknuffad igen.

Offret hade skador av trubbigt våld mot huvudet och tecken på strypvåld mot halsen. Obduktionsrapporten gjorde gällande att något föremål (som kläder eller rep) kan ha använts vid strypningen. Enligt Eklund använde han sina händer. Efter brottet drog han kroppen en bit längre in i skogen och tog några av hennes ägodelar och lämnade platsen. Han var inte påverkad av alkohol eller andra substanser vid brottet.

Malinmordet

Den 23 juli 1994 var det ­värmebölja i Sverige. 16-åriga Malin Olsson från Dals-Ed var tillsammans med en kompis hundvakt åt en familj i Härryda utanför Göteborg.

På lördagskvällen tog sig de två unga kvinnorna in till centrala Göteborg med några killar som de kände och åkte runt i en röd Cadillac cabriolet.

Men 16-åriga Malin tappade snart humöret. Eftersom hon var underårig fick hon inte följa med de andra in på puben utan stannade kvar i bilen utanför. När de senare åkte vidare till en bensinmack vid Ullevi blev stämningen ännu sämre och Malin lämnade platsen abrupt. Hennes kompis sprang efter och ropade på ­henne.

Men Malin var försvunnen. Det var sista gången som vännerna såg henne i livet.

Morgonen därpå hittade man henne strypmördad på en mur på Östra kyrkogården i centrala ­Göteborg.

Mordvapnet hittades intill – ett läderbälte med några nitar på.

Så liknar morden varandra

Ända sedan Anders Eklund knöts till mordet på Pernilla Hellgren som ägde rum år 2000 så har likheterna med Malinmordet i Göteborg 1994 diskuterats. Här är likheterna mellan de båda morden.

Båda morden var brutala och anses ha sexuella motiv.

Ingen sperma hittades på någon av brottsplatserna, trots de sexuella inslagen.

I bägge fallen ströps offren av mördaren.

Offren kläddes av efter att de mördats.

Men inget av offren var helt naket.

Båda offren hittades helt öppet, utan försök att dölja kropparna.

Kropparna var noga arrangerade i bägge fallen.

Både Malins och Pernillas mördare har gått genom sitt offers tillhörigheter.

I båda fallen hade mördaren tagit med sig en bild på sitt offer.