Erlandsson sågar MP:s upprop om statsfinansierade journalister

Landsbygdsministern: samma system som Sovjetunionen

1 av 5
Jon Roséns interna brev.
NYHETER

I går avslöjade Aftonbladet hur ledande miljöpartister i hemlighet diskuterar ett upprop med krav på statsfinansierade journalister i glesbygden och att banker ska tvingas låna ut pengar utan ränta.

Förslagen sågas nu fullständigt av landsbygdsminister Eskil Erlandsson, C:

– Det här med att man skulle ha någon slags journalistpolitruker liknar ju systemet man hade i Sovjetunionen, säger han.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Uppropet har diskuterats av miljöpartistiska riksdagsledamöter och flera av partiets regionala företrädare.

Tanken har varit att presentera det kontroversiella innehållet under uppmärksammade former när Gustav Fridolin besöker Dorotea i morgon torsdag.

– En stund då vi hoppas att Gustav ska ta landsbygden till sitt, miljöpartiets och landets hjärta, står det i brevet som har skickats ut tillsammans med uppropet.

Texten ger bilden av ett splittrat parti med politiker från glesbygder om vill att Miljöpartiet ska fokusera mer på landsbygden.

”Det är intern kommunikation”

När Aftonbladet talar med författaren bakom uppropet, Jon Rosén, som står som förstanamn på partiets lista i Dorotea, säger han:

– Det här är intern kommunikation som du har kommit över. Det är inte ämnat för allmänheten ännu eftersom det inte är färdiga saker.

Det här med att bankerna inte ska ta ut någon ränta, hur går det till?

– Ja, det kan jag inte kommentera nu.

Ett av förslagen i uppropet är också att varje tidning, radio- och tv-kanal som vill kalla sig riksmedia måste ha en lokalredaktör i var och en av Sveriges 290 kommuner. Det skulle för varje tidning handla om merkostnader på kanske en kvarts miljard i löner till anställda och nya lokaler med mera.

Liknar med Sovjet

Men dessa pengar skulle staten stå för, enligt det miljöpartistiska förslaget.

– Det är påtagligt med vänstervinklingen på det partiet. Att ha några samhällsunderstödda reportrar, det hade man ju i Sovjetunionen på den tiden man ville diktera från högsta ort hur saker och ting skulle skildras ute i landet, säger Eskil Erlandsson (C).

Landsbygdsministern förstår att en och annan miljöpartiost protesterar mot partiets inriktning.

– Det är ju bara att konstatera att Miljöpartiet för varje dag som går blir mer och mer Stockholmsfixerat. Man bedriver politik i ett område där det finns tunnelbana resten har man glömt.

– Konkreta exempel på deras landsbygdsfientlighet är ju till exempel införandet av en skatt på avstånd, kilometerskatt. Vi är så beroende av skog, järn, stål och liknande som produceras i hela vårt land och det klart att det måste transporteras.

Varnar för Alliansen

Flera miljöpartister stöder initiativet med uppropet, men uppger att det kommer vid en dålig tidpunkt så här inför valet.

– Jag tycker inte vi ska kliva in på ränteförbuds-minfältet i valspurten. Det är onödigt att serva Alliansen med det utspelet, skriver partiets valsamordnare i Västernorrland, Patrik Olsson, i den hemliga mejlväxlingen.

– Om media anar splittring och interna motsättningar är det risk att de hugger direkt, skriver Johannes Ljung som är tf ordförande för partiets avdelning i Jönköpings län.

I går eftermiddag skrev också Erik Apel som är pressekretare för partiet i Uppsala län att man måste stämma av med riksavdelningen innan man gör ett sådant här utspel.

– Ge för guds skulle inte Gustav en kravlista framför media utan att han är förberedd och ställer upp på det som står. Annars riskerar man att ställa honom totalt.