Anders Eklund inte längre anhållen

NYHETER

Åklagaren i Jönköping har hävt anhållandet av Anders Eklund efter förhör om 6-åriga Jasmina som försvann 1997.

Men det betyder inte att misstankarna mot honom är borta.

– Vi anser att han varit på plats vid tillfället då flickan försvann från Sävsjö, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

Anders Eklund fördes till Jönköping från Norrtäljeanstalten i måndags.

Efter inledande förhör på anstalten beslutade åklagaren att anhålla honom som skäligen misstänkt för mord alternativt människorov.

Under tisdagen och onsdagen har han förhörts om 6-åriga Jasmina som försvann i småländska Sävsjö 1997.

Men efter dagens förhör har åklagaren beslutat att häva anhållan.

– Jag har inte fått klarlagt varför man utgår från att flickan har försvunnit genom ett brott, sa Eklunds advokat Leif Silbersky vid lunchtid på onsdagen.

Och vid 16-tiden kom beskedet om att anhållan hävs.

Fortfarande misstänkt

– Vi anser att han varit på plats vid tillfället då flickan försvann från Sävsjö 1997. De uppgifterna har vi haft och vi har då kontrollerat det på olika sätt. Själv tycker han inte att det vi har presenterat räcker. Han säger att han inte har något minne av att ha varit på plats vid det tillfället, säger kammaråklagare Anders Brokelind till Aftonbladet.

Varför hävde ni anhållan?

– För att få honom häktad, en så kallad utredningshäktning, krävs vissa förutsättningar. Bland annat att vi inom en vecka kommer nå den starkare graden av misstanke. Dit kommer vi inte inom en vecka, om han inte erkänner rätt upp och ner.

Johan Frisk är chef på gruppen för grova brott på Polismyndigheten i Jönköpings län och har jobbat med Jasmina-fallet i många år.

– Vi anser att vi har belägg för att han befunnit sig i Sävsjö vid tiden för Jasminas försvinnande. Däremot har vi inte bevis i form av DNA eller en kropp, säger han.

Tommy Thorngren är presstalesperson för Polisen i Jönköping. Han säger att det inte gör någon skillnad för polisen om Anders Eklund är anhållen eller inte.

– Egentligen påverkar inte det här polisiärt. För polisens sida är han fortfarande en person vi tittar på och vill avfärda eller bekräfta att han har inblandning i det här ärendet, säger han till Aftonbladet.

Hur kommer det sig att ärendet blev omrubricerat från försvinnande till mord?

– Vi hade goda grunder att tro att det rör sig om ett mord, men exakt vad det beror på kan jag inte gå in på, säger han.

Kommer ni klara upp det här fallet?

– Målsättningen måste alltid vara att klara ut ett ärende. Det har gått 17 år och det kan vara en försvårande faktor, men vi fortsätter att titta på Anders Eklund som misstänkt, säger Tommy Thorngren till Aftonbladet.

"Materialet är extremt tunnt"

Anders Eklund ska nu transporteras tillbaka till Norrtäljeanstalten, där han fortsätter att avtjäna sitt livstidsstraff.

– Åklagaren har insett att materialet man har inte räcker till för att få honom häktad, säger Anders Eklunds advokat Leif Silbersky.

Leif Silbersky menar att om åklagaren kan påstå att Anders Eklund var på plats i Sävsjö så borde han också ha begärt honom häktad.

– Man kan inte visa att det föreligger brott bakom flickans försvinnande. Man har inget dna, inga blodspår utan bara olika hypoteser. Polis och åklagare borde koncentrera sig på att visa att hon försvunnit genom en brottslig handling.

Nu är utredningen tillbaka på ruta ett, med ett olöst försvinnande, säger Leif Silbersky.

– Och det är riktigt beklagansvärt att man ger föräldrarna ett intryck att man är på väg till en lösning på den här tragiska historien, säger han.

Från försvinnande till mord

För några år sedan ändrades brottsrubriceringen från försvinnande till mord, men polisen har varit förtegen om varför.

– När en person försvinner och det inte finns någon annan förklaring än att man misstänker brott är det naturliga att man påstår att det är mord alternativt människorov. Det är dessutom så att människorov preskriberas efter 25 år, det gör inte mord numera, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

Varför tror ni att hon har blivit mördad?

– Flickan har försvunnit, man har inte återfunnit henne. För varje år som går ökar sannolikheten att hon har blivit mördad. Utifrån sättet hon försvann, hennes ålder och det faktum att man inte hittat henne eller sett några spår så kan man utgå från att hon har bragts om livet.