Åkesson: Inte seriöst att ta bort Kalle Anka

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Jimmie Åkesson (SD)
NYHETER

När Jimmie Åkesson frågades ut i TV4 fick han som väntat svara på varför så många politiker uteslutits ur hans parti.

Men även varför SD vill avskaffa Diskrimineringsombudsmannen.

– De har pratat om att man ska ta bort Kalle Anka på julafton, det tycker inte jag är riktigt seriöst, sa Åkesson.

Programledaren Jenny Strömstedt konstaterade att Sverigedemokraterna både vill avskaffa Diskrimineringsombudsmannen, DO, och ta bort alla statsbidrag till organisationer som jobbar mot diskriminering.

– Vi har diskrimineringslagstiftning och den är viktig. Men jag kan tycka att DO har ägnat sig åt en del märkliga saker, de har pratat om att man ska ta bort Kalle Anka på julafton, det tycker inte jag är riktigt seriöst, svarade Åkesson.

Därefter pressades Åkesson på hur det kommer sig att så många av SD:s medlemmar uteslutits sedan partiet kom in i riksdagen 2010.

– Mycket hänger ihop med att vi växte mycket i och med förra valet och fick in personer som inte hörde hemma i partiet.

Så sent som förra veckan avgick SD:s toppnamn i Halmstad, Catharina Strandqvist, efter att bilder där hon städar med en hakkorsbindel runt armen offentliggjorts.

”Tror inte man kallat det spex”

Enligt TV4:s expert Ulf Kristofferson skulle detta ha kallats för ett spex av SD:s pressavdelning.

TV4: I vilket annat parti avfärdar man nazistsymboler som spex?

– Jag tror inte man kallat det spex, jag tror man spekulerat i vad det berott på. Nya partier drar till sig en hel del personligheter, försvarade sig Åkesson.

Även SD:s toppnamn i Stockholm, Christoffer Dulny, har hamnat i blåsväder den senaste veckan. Detta sedan Expressen offentliggjort rasistiska inlägg han skrivit på bland annat sajten Avpixlat.

– Han har inte gett uttryck för sådana åsikter under sin tid i riksdagen eller i partiet över huvud taget. Vi är inte det enda partiet som har problem med ideologiska avvikelser, sa Åkesson och pekade på att även Vänsterpartiet haft sådana problem.