Nu drar de rödgröna ifrån igen inför valet

NYHETER

Efter flera mätningar där gapet mellan blocken minskar vänder nu vinden.

I SvD/Sifos väljarbarometer ökar övertaget till 6,2 procentenheter för de rödgröna.

Bäst av alla partier går Socialdemokraterna - som tar ett rejält skutt.

Den senaste veckan har opinionsmätningar gång på gång pekat på ett minskaden gap mellan de rödgröna och alliansen. Så sent som igår visade Aftonbladet/United Minds mätning på att skillnaden mellan blocken mer än halverats på bara några dagar.

Nu ser det åter ut som att vinden vänder, då de rödgröna i SvD/Sifos mätning drar ifrån. Tillsammans samlar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 47,5 procent. Det innebär ett försprång på 6,2 procentenheter mot alliansens 41,3 procent.

Socialdemokraternas ökning med 3,4 procentenheter till 30,4 procent är enligt SvD en statistiskt säker uppgång.

Framgång för S och C

Alla starkast i undersökningen går Socialdemokraterna som ökar med 3,4 procentenheter. V och MP backar med 0,7 respektive 0,2 procentenheter. Det innebär totalt att de rödgröna ökar med 2,5 procentenheter.

Även för alliansens partier går det både upp och ner. Samtidigt som Centerpartiet fortsätter den ökning som synts i flera mätningar och får 7 procent, en ökning med 2,3 procentenheter, så äts deras framgång nästan helt upp av nedgången för Folkpartiet och Kristdemokraterna som backar med 1,2 respektive 0,8 procentenheter. Moderaterna ökar med 0,5 procentenheter.

SD tappar mest

Den största förloraren i mätningen är Sverigedemokraterna som minskar med 1,5 procentenheter och får ett stöd på 8,9 procent.

Feministiskt initiativ som tidigare fått höga siffror i opinionsmätningar inför valet får i SvD/Sifo endast 1,6 procents stöd.

Sifo menar dock att Fi kan vara svårmätta.

– Anhängarna är väldigt koncentrerade till Stockholm och väldigt unga, säger Sifos Toivo Sjögren till Svenska Dagbladet.

I SvD/Sifos mätning fick 1 450 personer frågan, ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?”. Undersökningen genomfördes 8-9 september 2014. Den tidigare undersökningen från SvD/Sifo genomfördes 1-4 september.

ARTIKELN HANDLAR OM