Sjöstedts kärleksattack: Löfven brinner

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Jonas Sjöstedt (V)
NYHETER

Jonas Sjöstedt pressades om sitt partis problem med våld bland vänsteraktivister – och att Stefan Löfven hittills visat större intresse för MP.

Då svarade V-ledaren med en kärleksattack.

– Jag märker hur Stefan Löfven brinner för sjuka och arbetslösa. En sådan statsminister vill jag ha.

Halvvägs in i Tv4:s utfrågning fick Jonas Sjöstedt frågan vad han gör för att komma till rätta med den våldskultur som finns bland en del vänsteraktivister.

– Det första är principen. I en demokrati kan man inte använda våld, det går inte. Att vara för politiskt våld eller utöva politiskt våld är inte förenligt med att vara vänsterpartist, sa Sjöstedt.

Sjöstedt värjde sig sedan mot TV4:s beskrivning att partiet skulle ha mycket problem med våld.

– Vi har inte mycket problem med det här. Ung vänster hade några personer, de var väldigt tydliga och de har nu lämnat Ung vänster. Och det är bra.

”Bollen hos Löfven”

Därefter fick Sjöstedt frågor om en eventuell rödgrön regeringsbildning.

TV4: Om du inte får vara med i en Löfven-ledd regering, vad gör du då?

– Då ligger bollen hos Stefan Löfven.

TV4: Blir du inte ledsen när Stefan Löfven gång på gång säger att Miljöpartiet är den naturliga samarbetspartnern?

– Nej, jag tror att vi är helt nödvändiga. Jag ser vad de rödgröna väljarna vill ha. De vill ha bort vinsterna i välfärden, de vill ha en rödgrön regering. Vi har trumf på hand.

TV4: Men du är inte beredd att fälla en Löfven-ledd regering, även om du inte får igenom vinstförbud?

– Målet för oss är aldrig att fälla en regering ledd av Stefan Löfven. Jag vill ha Stefan Löfven som statsminister. För mig blev det väldigt tydligt i dag när vi hade en debatt. Då var Reinfeldt så där kylig som han brukar vara när han pratar om sjukförsäkringen och de arbetslösa. Sedan lyssnade jag på Stefan Löfven, och jag märker hur han brinner för de här människorna. En sådan statsminister vill jag ha.

ARTIKELN HANDLAR OM