Löfven fortsatt otydlig om kärnkraften

Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven frågades ut i TV4.
NYHETER

Förra veckan kunde Stefan Löfven inte svara på om gamla kärnkraftsreaktorer ska få ersättas med nya.

I TV4:s partiledarutfrågning fick han samma fråga igen – men fortsatte att sväva på målet:

– Vi måste ha en bred överenskommelse.

I Expressens debatt fick riksdagens partiledare svara på om dagens kärnkraftsreaktorer ska få ersätta med nya. Miljöpartiets Åsa Romson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt höll upp röda kort – två tydliga nej.

Men Löfven höll varken upp ett rött eller grönt kort – han kunde helt enkelt inte svara.

I TV4:s partiledarutfrågning fick han, föga oväntat, samma fråga. Men Löfven var fortsatt otydlig.

– Vi tycker att kärnkraften ska avvecklas, men den kommer att vara kvar under överskådlig tid för den står för en stor del av energiproduktionen. Men vi måste ha en bred överenskommelse om hur energipolitiken ska se ut.

På frågan om hur S då ska kunna regera tillsammans med MP, som kräver att två reaktorer ska avvecklas under nästa mandatperiod, svarade Löfven:

– Det är enkel logik. Om vi ska ha en bred överenskommelse så går man inte in och säger att "nu ska det vara på det här sättet". Näringslivet vill ha en bred överenskommelse.

Löfven sa återigen nej till att släppa fram Fredrik Reinfeldt som statsminister om Alliansen blir större än de rödgröna men utan egen majoritet.

– Jag söker en annan lösning. Vi har haft fyra år med Alliansen som minoritetsregering beroende av Sverigedemokraterna. I åtta fall av tio har SD röstat med Alliansen. Därför sträcker jag ut handen över blockgränsen. Jag tycker inte att blockpolitiken är befrämjande, sa Löfven.

TV4: Men måste du inte ge upp det? Folkpartiet och Centerpartiet har ju stängt dörren så många gånger.

– Det är klart att de gör det i en valrörelse.

ARTIKELN HANDLAR OM