Fridolin till attack mot landsbygdsministern

"Eskil sviker landsbygden"

1 av 7
Gustav Fridolin, politiker Tjeder: Ännu mer aktiv i kvinnokampen tack vare att han blev pappa till en dotter.
NYHETER

Miljöpartisters diskussion om upprop med krav på bland annat statsfinansierade journalister i glesbygden sågades av landsbygdminister Eskil Erlandsson, C, som "Sovjetsystem".

Nu slår språkröret Gustav Fridolin tillbaka.

– Eskil har möjligen fler kor än mig, men han har sämre landsbygdspolitik.

Miljöpartisten Jon Rosén som skrev det kontroversiella uppropet träffar i dag Gustav Fridolin i Dorotea.

Flera riksdagsledamöter och ledande företrädare runt om i landet har diskuterat uppropet med krav på de statsfinansierade journalisterna och att bankerna ska tvingas låna ut pengar utan ränta.

Tanken har varit att partimedlemmar skulle skriva under texten och att det hela skulle presenteras inför media och språkröret Fridolin under torsdagen i Dorotea.

Men planerna ändrades.

Sågades av Erlandsson

Erik Apel som är pressekretare för partiet i Uppsala län har i mejlväxlingar med dem som diskuterar uppropet skrivit att man måste stämma av med riksavdelningen innan man gör ett sådant här utspel:

Ge för guds skulle inte Gustav en kravlista framför media utan att han är förberedd och ställer upp på det som står. Annars riskerar man att ställa honom totalt.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson sågade i går förslagen i uppropet och förklarade:

– Det här med att man skulle ha någon slags journalistpolitruker liknar ju systemet man hade i Sovjetunionen.

Erlandsson gav samtidigt en rejäl känga till partiet:

–Det är ju bara att konstatera att Miljöpartiet för varje dag som går blir mer och mer Stockholmsfixerat. Man bedriver politik i ett område där det finns tunnelbana resten har man glömt.

– Konkreta exempel på deras landsbygdsfientlighet är ju till exempel införandet av en skatt på avstånd, kilometerskatt. Vi är så beroende av skog, järn, stål och liknande som produceras i hela vårt land och det klart att det måste transporteras.

Hugger tillbaka

Gustav Fridolin går nu till hårt mothugg:

– Eskil försöker ju bara dölja sitt svek mot landsbygden. Under hans och centerns tid i regeringen så har 14 000 statliga jobb centraliserats till storstäderna, 300 av 1800 landsbygdsskolor har lagts ner och 100 av 1000 biblioteksfilialer har stängts.

– När han håller på med "pratlandet" så har 15 000 jobb försvunnit på landsbygden.

Gustav Fridolin är också kritisk till sin partikamrats förslag till upprop om statsfinansierade journalister och att bankerna ska tvingas låna ut pengar utan ränta.

– Det funkar ju inte. Däremot så delar jag frustrationen. När man slår upp en tidning så kan man få för sig att Sverige tar slut vid Stockholms tullar och det är till en del resultat av hur Alliansen och därmed centern har skött förhandlingarna med TV 4.

I dag klockan 18.30 möts de två kombattanterna Fridolin och Erlandsson i en debatt i "Sverige idag" i SvT1.

Landsbygdsministerns partikamrat Fredrick Federley reagerar på hur miljöpartiets språkrör beskriver verkligheten:

– Fridolin har uppenbarligen glömt att det är hans parti som lägger ned landsbygdsskolorna, fyra bara i Nordmalings kommun.  Därtill tror han att statliga jobb är frälsningen. Det är att ge företagen och industrierna på landsbygden bra villkor och infrastruktur i form av vägar och bredband som får landet att växa. Samtidigt säkrar det den kommunala välfärden.